B2B mintaszerződés MUISZ-tagoknak

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2015. január 19. 17:02

Az utazási csomagok értékesítésére vonatkozó B2B mintaszerződést készített a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége tagjai számára. A dokumentum külön erénye, hogy néhány, a szervezők és a közvetítők között régóta vitatott kérdésben konszenzusos javaslatot is tesz.

Az elmúlt évek jogszabályi változásai – így az új Ptk. hatályba lépése, új fogyasztóvédelmi és adatvédelmi szabályok megjelenése – az utazásszervezők és közvetítők közötti szerződésekre is kihatottak. A tagok munkáját megkönnyítendő, a MUISZ etikai és jogi, utazásszervezési, valamint utazásközvetítői bizottságai az SOS Idegenforgalmi Tanácsadó Irodával együttműködve ajánlást készítettek egy új utazásközvetítői szerződés szövegére.

A szövetség részéről a munkát irányító Füri Mihályné, valamint a tanácsadó iroda ügyvezetője, Karsai Árpád lapunknak elmondták: a mintaszerződés az új szabályok átvezetése, illetve figyelembevétele mellett, néhány régóta vitatott kérdésben a szervezők és közvetítők érdekeinek konszenzusos megjelenítésére is javaslatot tesz.

Az ajánlás szövege természetesen nem kötelező érvényű, a jogi előírásokhoz igazodva bővíthető vagy át is alakítható. A túraszervező például a szerződési szabadság szellemében nemcsak a jutalékok mértékében, hanem a szövegben szereplő jogok és kötelezettségek tekintetében is árnyalhat az adott alkuhelyzet szerint.

 

A közvetítői szerződés

Az utazásszervezők és közvetítők közötti kapcsolatot eddig megbízási szerződés, ügynöki szerződés, bizományosi szerződés elnevezésű iratok szabályozták. Az új Ptk. hatályba lépésével tartós közvetítői szerződésre változott a megnevezés, amely tartalma szerint továbbra is a megbízási szerződések egy válfaja.

A szerződések MUISZ által javasolt címe tehát: utazásközvetítői tevékenységre irányuló tartós közvetítői szerződés.

 

Tájékoztatás, pénzügyi teljesítés

A mintaszerződésben szinte a leggyakrabban használt fogalom a „tájékoztatás": a szerződésben a két fél biztosítékokat vállal, hogy az utast a fogyasztóvédelmi szempontok messzemenő figyelembevételével szolgálja ki. Arról is rendelkezik, hogy a szervezőnek az utas hibátlan tájékoztatása érdekében megbízható és teljes hozzáférést kell biztosítania az információkhoz, illetve útmutatást kell adnia azok eléréséhez.

Az ajánlás egyik lényeges pontja, hogy a közvetítőnek tájékoztatnia kell az utast arról, hogy ő utazásközvetítő, valamint arról, hogy milyen típusú megállapodást kötött az utazásszervezővel, azaz jogosult-e az utazásszervező nevében a pénzügyi teljesítés elfogadására, vagy csak a szerződést köti meg, a részvételi díjat pedig az utas közvetlenül a szervezőnek fizeti meg.

A mintaszerződés tehát ezt a két megállapodás-típust nevesíti (a második típusúra itthon a Neckermann szerződéseiben van példa). A közvetítőnek az első esetben kötelessége a tour operator számára átlátható kimutatást vezetni a hozzá befolyt összegekről.

 

Előnyök adása utasnak

Az utazásközvetítői oldal kérésére került be az ajánlások közé: az utazásszervező kötelezettséget vállal arra, hogy a foglalási folyamatban és a szolgáltatások nyújtása során nem részesíti előnyben a hozzá közvetlen értékesítés során jelentkezett utasokat az utazásközvetítői foglalások keretében érkezettekkel szemben (ilyen előny lehet például a direkt vagy kapcsolt árkedvezmény, a helyek elosztása a közlekedési eszközökön, a szobák elosztása a szálláshelyen).

Az utazásszervező köteles tartózkodni attól is, hogy azon adatokat, melyek a szerződés alapján jutottak a birtokába, saját marketingtevékenységéhez felhasználja.

Annak külön kikötése, hogy a közvetítő a szervező által kiajánlott árból nem adhat kedvezményt az utasnak, konkrétan nem szerepel a mintaszerződésben, aminek oka az ajánlás megalkotói szerint az, hogy a tour operator által megadott árból az ő beleegyezése nélkül a közvetítő – aki a szerződést a tour operator nevében köti meg az utassal – szabályosan nem adhat kedvezményt, a saját jutaléka terhére sem.

 

Előleg, jutalék csőd és elállás esetén

Az ajánlás szerint a jutalék előleggel arányos része az utazási szerződés megkötésekor jár, ami ma szinte ismeretlen gyakorlat Magyarországon.

A mintaszerződés úgy rendelkezik továbbá, hogy a jutalék az utazásszervező felszámolása, végelszámolása esetén is jár (a jelenlegi gyakorlat szerint a szerződésekben hol szerepel, hol pedig nem ez a kitétel).

Az utazásszervező elállása esetére az áll a szövegben, hogy amennyiben az elállás nem az utas érdekkörében felmerült okból történt, nem jár jutalék. Ilyen eset különösen a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térség érintése, vis maior, utazási szerződésben megjelölt időponton belül megadott legalacsonyabb résztvevőszám el nem érése, járatnap változása, különgépek összevonása.

Az utas elállása esetén, ha az utazásszervező bánatpénzt kap, külön meghatározott mértékű jutalék jár.

 

Ügyviteli szabályok

Az ajánlás mindezeken felül listázza a felek kötelezettségeit az eljárási és ügyviteli szabályoknak megfelelően. Köztük azt, hogy a közvetítő ne felejtse el nyilatkoztatni az utast vagy a megrendelő céget arról, hogy az utazáson egyénileg vagy jogi személyként vesz részt (áfanyilatkozat). A jelentkezésnek és a további lépéseknek adójogilag is korrektnek kell lenniük, a mintaszerződés ezt is igyekszik kondicionálni.