Bajban a Hertz, de nem Magyarországon?

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. április 30. 18:25

A Wall Street Journal április 29-én azt írta, hogy a Hertz csődöt jelenthet, ha nem tudja átütemezni autóparkjának lízingdíjait.

A tekintélyes lap azt is megírta, hogy az amerikai óriáscég áprilisban már elbocsájtotta alkalmazottainak több mint egynegyedét, mintegy 10 ezer embert.

A Hertz meg nem nevezett képviselője annyiban erősítette meg a hírt, hogy valóban tárgyalásokat folytatnak adósságaik átütemezéséről, miközben jelentős takarékossági intézkedéseket is foganatosítottak. Ugyanakkor az is nyilvánosságra került, hogy állami mentőcsomag is szóba jöhet az eredetileg magyar kivándorlók által alapított Hertz likviditásának megőrzéséhez.

Az autókölcsönző magyarországi képviselete, a Mercur Rent A Car Kft. ügyvezetője megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy hivatalos, belső tájékoztatást még nem kaptak, de figyelemmel követik a fejleményeket. Hruda Csaba ugyanakkor kiemelte, hogy számukra a Hertz csak a franchise jogokat adja, tehát a magyar cég nincs sem tulajdonosi, sem menedzsmentfüggésben a Hertztől.

A magyarországi Hertz számára a nemzetközi foglalási rendszer kiesése jelentene nehézséget

Fotó: 123rf.com

Számukra a foglalási rendszer kiesése jelenthetne nehézséget, de erről még korai lenne bármit is mondani, hiszen a világ összes autókölcsönzője nagy bajban van az üzleti és a szabadidős turizmus bezuhanása miatt, s arról végképp nincs információ, hogy egy esetleges csődvédelem mellett hogyan működhetne tovább a Hertz foglalási rendszere.