Bajban vannak a francia múzeumok

Forrás: turizmus.com

 2016. október 05. 15:56

Franciaország történetének legnagyobb támogatását, 2,9 milliárd eurót (888 milliárd forintot) ígért a francia kormány a kulturális ágazatnak.

A francia kormány jövő évi költségvetésében emeli a múzeumok támogatását és a műkincs-vásárlásokra szánt összeget is. Audrey Azoulay francia kulturális miniszter elmondta: tárcája tisztában van a múzeumok nehézségeivel. Az idegenforgalom az ország GDP-jének mintegy 7 százalékát termeli, amit érzékenyen érintett a tavaly novemberben Párizsban, majd idén júliusban Nizzában történt terrorista támadások nyomán visszaesett forgalom. A miniszter ezért a múzeumok támogatásának megemelését ígérte 2017-ben – ismertette a The Art Newspaper online folyóirat.

Forrás: Atout France / Patrice Thébault


A jövő évi költségvetésben a kulturális támogatások összege 6,6 százalékkal nő: az ország történetének legnagyobb támogatását, 2,9 milliárd eurót (888 milliárd forintot) ígért a tárca az ágazatnak. A múzeumok állami támogatása 5 százalékkal nő, és 12 százalékkal emelik azt a hozzájárulást is, amelyet regionális és országos múzeumoknak nyújtanak műalkotások vásárlására. A kormány több tárca együttműködésével a biztonsági intézkedések finanszírozását is támogatja. Továbbá az idegenforgalom élénkítése érdekében decemberben a kulturális turizmussal foglalkozó konferenciát is szerveznek.

Egy BBC-jelentés szerint idén január és június között egymillióval kevesebb látogató érkezett Párizsba, mint 2015 azonos időszakában. A Louvre-ban 2014-ben 9,26 millió látogató fordult meg, tavaly viszont már csak 8,6 millió volt a számuk. Az idegenforgalom becsült bevételkiesése 750 millió euróra rúg.