Balaton, nem csak fürdőruhában

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 21. 15:51

Nyári időjárási körülmények között tesztelhettük a kínálatát tudatosan négy évszakossá fejlesztő Balaton őszi, aktivitásra csábító attrakcióit a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága által szervezett tanulmányúton.

A három nap során ugyan a kerékpáré volt a főszerep, a program első állomása – afféle ráhangolásként az aktív programokra – mégis a Balaton legújabb kalandparkja, a június végén megnyitott Extrém Kalandpark Balatonfüred volt. A létesítmény több szempontból különleges: 162 elemből álló akadálypályája a leghosszabb és a legnehezebb (gyerek- és felnőtt pályából egyaránt 3-3 szintet lehet választani)a tó környékén, a 18 méteres magasságból induló, 340 méter hosszú csúszópályája, valamint több útvonalat kínáló mászófala önálló attrakcióként is működik.

 

Badacsony: borral, busszal, bringával

A balatonfüredi, szédületes bringás bemutató után csapatunk tagjainak is megjött a kedve a tekerésre, a szaltókat ugyan kihagytuk, de többen választották a Badacsonyt, Szigligetet és Tapolcát érintő nagy Badacsony körtúrát, míg az edzetlenebbek beérték a kifejezetten könnyű, Badacsony-Szigliget-Badacsony körrel, és a felújítás óta évi 130 ezer látogatót fogadó Szigligeti Vár megtekintésével. (A tervezéshez és a tájékozódáshoz nagy segítséget nyújt a Balaton régió aktív térképe, amelyen nem csak a Balatoni Bringakörút, de javasolt kerékpártúra útvonalak is szerepelnek, profi módon, a távolságok, a szintkülönbségek és a látnivalók megadásával.)

A csapat a Hotel Bonvino Badacsony Wine & Spa-ban aludt, előtte a Borbély Családi Pincészetben költötte el borvacsoráját. A vacsora közben a Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy és Szigliget szolgáltatóit összefogó Badacsony Céh Turisztika Egyesület elnöke, Békássy János elmondta: az idei szezonban is jól teljesített a Badacsony Régiós Busz, 10 település látnivalóit és szolgáltatóit összekötő járat főszezonban naponta többször körbejárja közel 50 kilométeres útvonalát, összesen mintegy 2150 utast szállított.

A Balatoni Hajózási Társasággal közösen továbbfejlesztett szolgáltatás szintén népszerű volt: a Szigliget Mix, illetve a Salföld Mix jegyet váltó, hajóval érkező vendégeket a busz szállította a hajóállomástól a várig, illetve a Salföldi Majorig, majd vissza. A kerékpározás egyre népszerűbb, az ország első, minősített nordic walking úthálózata is itt található. A Badacsony Régiós Kártya több mint 70 elfogadóhelyen nyújt 10-30 százalékos kedvezményt.


Kalandok a Nyugat-Balatonnál

A Balaton nyugati-medencéjében különösen érdemes eltávolodni a part közelében vezető balatoni bringakörúttól. A sportosak Keszthely és Balatongyörök között kitérőt tehetnek a Büdöskúti kilátóhoz, illetve Hévíz után az Alsópáhok-Szentgyörgyvár-Zalaapáti útvonalon. Sármellék és Zalavár felé továbbhaladva kihagyhatatlan a Kis-Balaton Ház, a Kányavári-sziget és a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, innen Vörs felé érdemes visszatérni a tó partjára, Balatonszentgyörgyre. A 70 kilométernél hosszabb túrát nem csak a megszállott tekerőknek ajánljuk, a terep sík, a látnivalók szépsége pedig motivációt ad a tovább haladáshoz. A térség jó úton halad afelé, hogy kerékpáros mintarégióvá váljon: mintegy 30, körülbelül 15 bringás befogadására alkalmas esőbeállót állítottak fel a bringaút mentén, több helyen a környező attrakciókat és a kerékpáros útvonalakat feltüntető információs táblákat helyeztek ki. A keszthelyi kerékpáros infopont megnyitása a következő szezonra várható – tudtuk meg Tar Lászlótól, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.


 

Balatonfenyves: túrák kenun, bringán, kisvonattal

Aki sosem járt még a Nagyberekben, nem csodálta még a Ramsari Egyezmény hatálya eső, és védett Fehérvízi Láp mesés élővilágát, sürgősen látogasson el Balatonfenyvesre. A táj épp olyan, mint ahogy a Tüskevárban olvastuk, kócsagok, bakcsók, bölömbikák népesítik be a lápréteket (a területen 276 féle madárfaj fordult elő, 158 költőfajjal büszkélkednek!), madárfüttyre békakuruttyolás, alkalmanként szarvasbőgés a válasz. A Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület a három évvel ezelőtt megvalósult turisztikai pályázatból szerezte be a (részben elektromos)kerékpárokat, valamint a kenukat és a kajakokat, a Nagyberekbe vezető túráik - melyek kisvonatozással és a csisztapusztai fürdőzéssel kombinálhatók - egyre keresettebbek, az egyiket mozgáskorlátozottak is végigjárhatják. A programok kiindulópontja a vendégeit angus marhából készült ételekkel kényeztető Hubertus-Hof Hotel&Restaurant, mely a közelmúltban két de lux családi apartmannal bővítette szobakínálatát.

 

A cél: Siófok

Hol máshol érhetett végig a Balatont körbejáró túra, mint Siófokon. A város színes programokkal és bomba jó kedvezményekkel várja vendégeit a Nyitott Balaton ideje alatt: több szálláshely 20 százalék kedvezményt ad, a nevesebb éttermek őszi alapanyagokból kreálnak ínycsiklandó fogásokat, több borászat borkóstolóval és transzferrel készül. Aktív-, ismeretterjesztő- és gyerekprogramok is lesznek.