Mától Balatonakaliból is indul menetrend szerinti hajójárat

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. június 18. 10:35

Több év után az északi parti Balatonakali újra bekapcsolódhat a balatoni hajóforgalomba, egy magáncég üzemeltetésében a déli parti Balatonszemessel köti össze menetrend szerint közlekedő hajójárat.

A helyi önkormányzat honlapján jelentette be az örömhírt a település polgármestere. Koncz Imre emlékeztetett: 2018-ban a gazdaságtalan üzemeltettetés miatt négy észak-balatoni településen, köztük Balatonakaliban is megszüntette a Bahart a menetrend szerinti hajóforgalmat, amit az itt élők és a nem állandó lakosú nyaralótulajdonosok is sérelmeztek. A hajótársaság az akali kikötőt is eladta volna, de végül sikerült megállapodni az állami többségi tulajdonú céggel, és így a helyi önkormányzat 25 évre használtba kapta a kikötőt.

Az akali önkormányzat egymillió forint támogatást nyújtott a hajóforgalom újraindításához. Az üzemeltető Beach Boat Kft. a strandi sétahajózás mellett szombattól már menetrendi hajót is forgalomba állíthat, első lépésként Balatonaliga és Balatonszemes között.

Az Arács vízibusz szolgálja ki az Akali–Szemes útvonalat

Fotó: Bahart Zrt.

Június 18-tól augusztus végéig, péntektől vasárnapig 2-2 hajó indul Szemesre és onnan vissza, amelyen az akali lakosok ingyen utazhatnak. A balatoni hajópark korszerűsítése miatt 2018-ban áruba bocsátott, idehaza gyártott  és magánkézbe került 70 személyes Arács vízibuszon büfé is várja az utasokat.

Szombat délután 16.15 órakor ünnepélyes ceremóniával indítják Akaliból az öreg, de még jó állapotú vízijárművet. Az eseményre érkezőket a kikötőben fúvószene várja, majd a köszöntők után, 17 órakor elindul az első alkalommal ingyenes menetrend szerinti hajójárat Szemesre. Aki nem fér fel az első hajóra, azok a 19 órakor induló  ingyenes esti sétahajózáson vehetnek részt. A programot táncos-zenés mulatság zárja a strandon.

 

Tovább jár a komp

A nyaralási szezon kezdetére időzítve, péntektől tovább közlekednek a kompok a tavon. Az első nagy hajó 6.40-kor indul Szántódról, az utolsó járatra legkésőbb 23.40-kor kell felszállni, Tihanyból az utolsó járat 23 óra 40-kor indul a déli partra. A kompjáratok 40 percenként indulnak, de Balatoni Hajózási Zrt., hasonlóan a sok  éves gyakorlathoz, a forgalomtól függően sűríti azokat.