Mesterfodrásszal teszteltük a felújított balatoni bringautat

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. november 08. 15:59

Közös bringázásra hívott a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, hogy bemutassa, a Balaton ősszel is tartalmas programot tud nyújtani a biciklis turisták számára. Balatonvilágostól Szemesig tekertünk, közben tesztelhettük a bringakör Balatonakarattya és Siófok közötti felújított szakaszát is.

Nyáron gondolkodás nélkül leugrunk strandolni a Balatonhoz, miért ne tehetnénk ugyanezt szezonon kívül is, ha éppen bringázni támad kedvünk? A táj minden hónapban más arcát mutatja, emellett két keréken utazni azért is jó, mert olyan apró részleteket fedezhetünk fel, amelyeket autóból észre sem veszünk, különösen, ha elég vállalkozó szelleműek vagyunk ahhoz, hogy letérünk a főcsapásról. Ezt szerette volna bemutatni a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) október végén azon az egynapos bringatúrán, amelyen Balatonvilágostól Balatonszemesig gurultunk.

 

A Szerelmesek hídjától a Víztoronyig

Az őszi ködös reggeleknek is megvan a maguk varázsa, reggel fél 10 körül a balatonvilágosi magaspartról még alig látjuk a tavat, de a nap derekasan küzd a pára felszárításával, ideális időt ígérve a kerékpározáshoz. 42 km áll előttünk, az itteni Szerelmesek hídja előtt ismerkedünk a nekünk jutott kerékpárral, mikor befut Zsidró Tamás is a fiával, akik szintén velünk tartanak egy szakaszon. Mint megtudjuk, a mesterfodrász maga is Balaton és a bringázás szerelmese, s most ismertségével segít a MAKETUSZ-nak, hogy együtt felhívják a figyelmet a frissen felújított kerékpárutakra (lásd keretes írásunkat).

Forgassunk együtt bringafilmet!

Zsidró Tamás, aki gyakran járja a Balaton környékét, de a Budapestről induló frissen felújított kerékpárutakat is, akár Etyek, Szentendre vagy Dunakeszi felé, egy közösségi videó forgatására hívja fel a bringa szerelmeseit. „Mutassuk meg Magyarország legújabb kerékpáros útvonalait. Most arra buzdítok mindenkit, hogy ha ezeken az utakon kerekezik, készítsen egy videót, bemutatva az utak szépségét, és töltse fel a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség oldalára (maketusz.hu/video-feltoltes), amiért ajándékokat is kaphatnak az aktív videós biciklisták”.
A képen a mesterfodrász egy kerékpárzárat helyez el a szerelmesek lakatjai között Balatonvilágoson.
Fotó: MAKETUSZ

De már gurulunk is, 10 km az első etap a siófoki Víztoronyig. Hamar rájövök, hogy bizony nagyon kell a kesztyű és a fülmelegítő fejpánt, amit minden eshetőségre készen bedobtam a hátizsákba, különösen azokon az utcákon, amelyeket nem ér a nap. A komótos tempó mellett van idő szemrevételezni a világosi nyaralóházakat, vállalati üdülőket, régi és új villákat, köztük néha elő-előbukkan a tó is. Aztán következik a GINOP-támogatással frissen kialakított kerékpársáv: kényelmes, szélesebb a szokásosnál, jól kitáblázott, szinte még érezni az aszfalt sárga felfestéseinek szagát. Siófokra érkezésünket leginkább onnan veszünk észre, hogy az egy-két szintes, hagyományos nyaralókat felváltják az elmúlt években gombamód szaporó, sokemeletes, lélektelen apartmanházak.

Témába vágó, ezért nem hagyhatjuk ki Fürtös György A biciklis lány című szobrát, „akit" valamilyen rejtélyes oknál fogva egy medencébe ültettek – a leány gömbölyded formái és dévaj pillantása mindenesetre néhány érdekes képzettársítást vált ki kis csapatunkból.

A biciklis lány szobra Siófokon – bringa nélkül

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A kis kitérő után rövid pihenőt tartunk a Fő téren álló műemlék Víztorony panorámakávézójában, amelynek érdekessége, hogy az egykori tartály helyén alakították ki. Az egy híján 110 éves építmény tetejére lift repíti fel a látogatót, s a kávé mellé 360 fokos körpanoráma is jár az üvegezett, nyitott teraszon. A Víztorony aljában működő Tourinform irodában még begyűjthetjük a szükséges információkat a környék felkeresésre érdemes látnivalóiról, programjairól.

Kilátás a siófoki Víztorony körpanorámás teraszáról

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Siófok után ismét változik a kép, a kijelölt kerékpárút közvetlenül a parton, majd szép fasor között vezet, a tó türkörsima vízét csak az úszkáló kacsák törik meg, a sárga és a barna ezernyi árnyalatát magára öltő lombkoronákon aranylik a napfény, autót csak elvétve látunk. Ebben az békés, oldott hangulatban tekerünk újabb 10 km-t Zamárdiig, ahol a Balázs Bisztróban a jól megérdemelt ebéd vár ránk. Érdemes megjegyezni, hogy a vendéglőnek a szomszédos szabadstrandra is van kijárata, amely éppen a Tihanyi-félszigetre néz.

Siófok és Zamárdi között

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Kerékpárosbarát hálózatot építenek

Ebéd előtt még jut idő a szakmázásra is. Megtudjuk, hogy a MAKETUSZ célja az útvonalak mentén turisztikai információs táblák, hasznos helyek, érdekes célpontok, valamint kerékpárosbarát eszközök helyének és tartalmának megadása, kitáblázása. "Kiemelt célunk egy kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozása a kerékpárosbarát minősítő rendszer bevezetésével. Szintén a terveink között szerepel kerékpáros turisztikai csomagajánlatok létrehozása – sorolja Pénzes Erzsébet, a projekt szakmai vezetője. – A MAKETUSZ a meglévő szolgáltatókat, szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket, attrakcióüzemeltetőket szeretné kerékpárosbaráttá tenni, helyzetbe hozni, hogy a kerékpárosoknak is jó legyen és a szolgáltatások is profitáljanak ebből" – teszi hozzá. Mindezeknek a gyűjtőoldala a tekerjitthon.hu lesz.

 

Szőlőhegytől borospincéig

A halászlével, sültekkel és palacsintával eltelve vágunk neki utunk leghúzósabb szakaszának, amely a Zamárdi határában magasodó Kőhegyi-kilátót célozza meg – nos, ez nem kis meglepetést okozhat annak, aki a déli partot teljesen síknak gondolja. Az utolsó száz méteren egy meredek kaptatón kellene feltekernünk a 220 méter magas szőlőhegyre, de tele hassal ezt fél úton többekkel feladjuk, és inkább sétálva toljuk fel a biciklit. Bőven megéri ez a kis erőfeszítés, mert az egykori apátsági présház helyére épült kilátóból a fél Balatont és a környező somogyi dombvidéket is belátni.

Panoráma a Kőhegyi-kilátóból, szemközt a Tihanyi-félsziget

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A legmagával ragadóbb az a kép, ahogy a Tihanyi-félsziget éppen velünk szemközt benyúlik a tóba, még az apátsági templomot és a bencés monostor épülettömbjét is sikerül kivennünk. A kör alakú kilátó lábánál piknikezni is lehet, a szőlőhegyről lefelé pedig kezdődhet a száguldás, már akinek hiányzik némi adrenalinlöket.

Visszatérve a bringakörre újra és újra változik a kerékpárosok számára kijelölt út, nádason át, murvás parti úton, aszfalton, fasoron, erdő mellett egyaránt tekerünk, majd éppen napnyugtakor begurulunk Balatonszárszóra, a Tóparti parkba. A lemenő nap fényei bearanyozzák a vasútállomással szemben felállított, nem szokványos József Attila-emlékművet, enyhítve a költő bronzba öntött verssoraiból formázott vasúti kocsi és a tetejére nehezedő sziklakő drámai látványát. Ortutay Tamás és Sarkady Mária megindító alkotásától nem messze, a sínek között lelte halálát József Attila.

József Attila bronzba öntött verssorait (pl. Tiszta szívvel, Születésnapomra) olvashatjuk a szárszói emlékművön

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A GPS a tervezettnél valamivel többet, 47 km-t mutat, amikor utolsó állomásunkon, a balatonszemesi Bujdosó-pincénél búcsút veszünk a nyeregtől. A barokk korból fennmaradt pincében alakították ki a Dél-Balaton legnagyobb borozóját, ahol csoportokat, baráti társaságokat fogadnak borkóstolókra. A család egyik tagjától, Zsigmondtól megtudjuk, hogy immár három generáció osztozik a több mint 90 hektár szőlőt művelő pincészet feladatain.

Borkóstoló a Bujdosó-pincében

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az érkező borosüvegek címkéin rendre feltűnik a hajókormány, a család másik szenvedélye ugyanis a vitorlázás, ami a borok névválasztásában is visszaköszön; az általunk kóstolt hat tétel közül végül közmegegyezésre egy fehér házasításnak, a Nemerének – a Balaton legendás cirkálója után elkeresztelve – adjuk a pálmát.

Hazaféle a kisbuszban a nap élményeivel feltöltekezve azon merengek, talán mégsem kellene eltenni az otthoni biciklit téli pihenőre...