Balatoni bringázásra hív a csütörtökön kezdődő Utazás kiállítás

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 21. 18:09

Rendhagyó módon egy turisztikai termék, a BalatonBike365 lesz a február 23–26. között zajló Utazás belföldi díszvendége. Princzinger Péterrel, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökével a megjelenésről és a térséget a bringások számára egész évben vonzó célponttá tevő fejlesztésekről beszélgettünk.

Hogyan lehet egy kerékpárosok számára készült komplex fejlesztéssorozatot látványosan megjeleníteni a legnagyobb hazai turisztikai kiállításon?

Elsősorban a balatoni bringás életérzést szeretnénk közvetíteni a Hungexpo látogatói felé, ezért a 110 négyzetméteres, interaktív standon beach bar stílusú, alkoholmentes koktélokat és egyéb balatoni specialitásokat kínáló Kerék Bárral, a tavat formázó terepasztallal és a legújabb kerékpárokkal várjuk az érdeklődőket az A pavilonban.

Ebben, a balatoni kerékpározás szabadságát és élménygazdagságát érzékeltető közegben szeretnénk népszerűsíteni a magyar tengert és környékét kerékpárral felfedezni vágyók számára megálmodott, teljes körű információt nyújtó és színes szolgáltatásokat ajánló BalatonBike365 sokoldalúságát.

Princzinger Péter a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny genovai befutóján 2022-ben

Fotó: saját kép

A térséget behálózó kerékpáros útvonalakat a már említett, Balaton formájú terepasztalon lehet majd megismerni. Nagy hangsúlyt fektetünk a BB365 kerékpáros központok által kínált szolgáltatások és a bérlehető biciklik bemutatására. A térség felfedezésére és a tóparttól távolabb eső attrakciók felkeresésére inspiráló balatonbike365.hu weboldal, valamint az iOS és Android BB365 mobil applikáció működését hoszteszek segítségével mutatjuk meg az érdeklődőknek. A website és az applikáció 1000 kilométernyi kijelölt és kitáblázott kerékpáros útvonalon 70 különböző nehézségű tematikus túrát ajánl, 30 kategóriában 3600 szolgáltatót és 1000 ingyenesen látogatható attrakciót jelenít meg.

A Balaton környéki kerékpározásról teljes képet adó standon természetesen partnereink (Balaton Bike Tour, Bringaland, Hotel Anna Villa, Balatoni Turizmus Szövetség) is jelen lesznek. Hogy egy kis izgalmat is vigyünk a programba, a standra látogatók interaktív versenyen tehetik próbára biciklis tudásukat. Háromnapos nyereményjátékunkon naponta balatoni élmény- és ajándékcsomagok találnak gazdára, főnyereményként pedig 2 db értékes (egy férfi és egy női) kerékpárt sorsolunk ki.

Szerencsés kapcsolódás, hogy először lesz jelen az Utazáson az E-Bike Test & Show. Mit lehet majd itt csinálni?

A BalatonBike365 standja és az E-Bike Test & Show valóban nagyon jól kiegészíti egymást. Az A pavilonon belül kifejezetten erre a célra épített 3000 négyzetméteres pályán – amelynek központi eleme egy híd lesz – a nyitvatartási idő alatt bárki ingyenesen kipróbálhatja az e-bike által kínált élményt. A hazai márkaképviselők mintegy 100 e-bike-ot biztosítanak a tesztpályához.

BalatonBike365 Port kerékpáros központ Balatonfüreden

Fotó: BalatonBike365

A BalatonBike365 projekt 2019 áprilisában indult, azóta folyamatosan adják át az elkészült új elemeket. Hol tart most a megvalósítás?

Az év végével mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a kerékpáros-turisztikai infrastruktúra fejlesztését befejeztük, február elsején a záró helyszíni ellenőrzésre is sor került. Elégedettek lehetünk, négyéves megfeszített munka során, nehéz és folyton változó körülmények között hoztuk létre a teljes balatoni kerékpáros infrastruktúrát. Mostantól egy újfajta munka kezdődik, a létrehozott szolgáltatások piaci bevezetése kerül a fókuszba, hogy jöjjenek a vendégek, élettel töltsük meg a helyszíneket, a térségi vállalkozásoknak legyen bevétele. Mindennek az Utazás kiállítás a nyitánya lesz, ahol reményeink szerint több ezer embert közvetlenül invitálhatunk kerékpározásra a magyar tengerhez.

A projekt eredményeit elvileg 5 évig kell fenntartanunk, de ennél jóval hosszabb távra tervezünk, a kerékpáros központoknak otthont adó települések önkormányzataival eleve 15 évre szerződtünk. A munkának sincs vége, a bemutatott útvonalak és az adatbázisban szereplő szolgáltatók számát tovább kívánjuk növelni, a weboldal és az applikáció fejlesztésében is mindig van újabb lehetőség.

Az infrastruktúra javulása látszik-e már a kerékpáros forgalomban?

A forgalomszámlálókat csak tavaly augusztusban telepítettük, de számításaink szerint 2018-hoz viszonyítva 2022-ben a duplájára nőtt a Balaton térségében a kerékpározók száma. Az applikációnkat pedig 10 ezer felhasználó töltötte le.

2018 óta megkétszereződött a kerékpározók száma a Balatonnál

Fotó: BalatonBike365 / Vanik Zoltán

Mi lesz a következő időszak legfontosabb feladata?

A térségi szolgáltatókat szeretnénk meggyőzni arról, hogy az adatbázisban való szerepléssel plusz megjelenési lehetőséget kapnak egy olyan célközönség felé, akik szinte egész évben jelen vannak a Balatonnál. Ne felejtsük el, hogy a BalatonBike365 elemeit a helyi kisvállalkozásokat felkaroló GINOP 1,2 milliárd forintos pályázatából valósítottuk meg, üzleti lehetőségeik javítása tehát kiemelt feladatunk. Erre minden esély megvan: a balatoni forgalom 80 százaléka jelenleg 15 településnél csapódik le, a kerékpáros turizmus viszont vendéget csalogat azokra a településekre, amelyek egyébként nem, vagy csak kis mértékben részesülnének a bevételekből. A kerékpáros turizmus ugyanis nagyon jó termék, körbehordozza a fogyasztást az egész térségben.

Az Utazás kiállítás után milyen csatornákon fogják népszerűsíteni a BalatonBike365-öt?

A klasszikus B2B és B2C csatornákat egyaránt használni fogjuk. Utazási irodák, túraszervezők felé éppúgy kommunikálunk, mint a sport- és életmód magazinok vagy az influenszerek felé. Nagyközönségi vonalon kihagyhatatlan a Magyarország vár kiadvány és az olyan nagyrendezvények, mint például a Paloznaki Jazz Piknik.

Mit lehet tudni a most induló kerékpáros túravezető képzésről?

A 8 alkalmas képzést a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a BalatonBike365 és a Magyar Turizmus Akadémia együttműködésében indítjuk, a tavalyi pilotprogram tapasztalatai alapján. A célunk, hogy a Balaton térségében biciklitúrát vezető személyeknek meglegyen az a szakmai felkészültsége, jártassága, műszaki és gyakorlati képzése, ami a biztonságos csoportvezetéshez szükséges. A feladat komplex, hiszen a túravezetőknek ügyesen kell kommunikálniuk, csoportvezetési kvalitásokkal kell rendelkezniük, ismerniük kell a környék attrakcióit, szolgáltatóit, és felkészültnek kell lenniük a problémák megoldására, de a desztináció nagyköveteiként a mi PR- és kommunikációs munkánkhoz is csatlakozniuk kell. Az elméleti és gyakorlati tudnivalókat egyaránt felölelő képzésre maximum 20 fő jelentkezését tudjuk fogadni.