Balatoni hajózás – menetrend és más

Forrás: turizmus.com

 2015. március 04. 14:41

Április 4-én indul az idei szezon Balatoni Hajózási Zrt.-nél, melyre idén is rengeteg újdonsággal készültek.

Húsvéttól indul a hajózás a Balatonon, Siófok - Balatonfüred – Tihany és Fonyód – Badacsony útvonalakon. Május 1-től bekapcsolódik a forgalomba Balatonboglár és Révfülöp, majd május 23-tól Balatonföldvár és Tihany Rév hajóállomások is.  Június 6-tól már 20 hajóállomáson és július 11-től, a főszezonban Társaságunk összes (22) kikötőjében várják az utasokat.

 

Folytatódik a családbarát szolgáltatás, a menetrendszerinti hajókon továbbra is váltható Családi jegy, amely 2 felnőtt és 2 gyermek (6-14 év) kedvezményes utazást tesz lehetővé.

Hétvégenként a tavaszi és őszi szezonban szombatonként indítanak menetrendszerinti hajójáratot Siófok-Balatonalmádi-Alsóörs-Csopak útvonalon. Tavaszi-őszi menetrendi szezonban Balatonmáriafürdőről induló kerékpáros járat idéntől már Badacsonyig közlekedik.

Főidényben naponta indítanak hajókat Fonyód-Badacsony-Balatongyörök-Keszthely útvonalon. Szintén főidényi újdonság: naponta közlekedik járat Badacsonyból (átszállással Fonyódról, Szemesről, Lelléről, Boglárról, Révfülöpről) a Szigliget kikötőbe.

 

Az idei év több fejlesztést is magával hozott, illetve hoz.  A „Közösségi közlekedés fejlesztése a Balatonon" c. pályázat keretében 5 kikötőben (Siófok, Füred, Tihany, Badacsony, Badacsony, Fonyód) utas tájékoztató rendszert építenek ki, a telepített monitorokon a Hajózás, a MÁV és a Volán menetrendjei lesznek láthatók. Új, egyedülálló hibrid, WIA 33 Panoráma típusú gyorsjáratú hajókat szereznek be, szeretnék ezt a hajótípust a Balatonon rendszeresíteni. A környezettudatosság jegyében fontos kiemelni, hogy a hajó teljes értékű hibrid. Sétateljesítménye 8-10 km/h, de gyorsjáratú üzemmódra kapcsolva (250 LE dízelmotor) akár 40 km/h sebességre is képes.

Újdonság a Lelle típusú hajó megvásárlása, amely teljes körű átalakítás és felújítás után a 2016. szezonban szállítja majd az utasokat. A hajó 180 fő befogadására lesz alkalmas és egy balatoni település nevét fogja viselni.

Szintén újdonság a Siófok katamarán újjászületése. Felismerve a tényt, hogy a 70'-es évek végén forgalomba állított katamaránok konstrukciója mára elavult, a társaság úgy határozott, hogy felújítja a hajót. A külső formaterv és belső elrendezés megtervezésével az Ember Design Manufaktúra Kft. 2014-ben közforgalmi hajójával Red Dot Design Award formatervezési díjat nyert tervező csapatát bízta meg. Az átfogó innovatív terv, a teljesen új konstrukció kialakításával a hajó 2015. júliusi forgalomba állításával egyedülálló lesz Magyarországon. A modern külső vonalak, teljes akadálymentesítés, tágas kerékpár tárolási lehetőség, és innovatív utastér élményközpontú téralakítást eredményez.