Baleset az isztambuli reptéren – három halott, sok sérült

Forrás: MTI

 2020. február 06. 09:48

Túlfutott a leszállópályán és egy zajvédő falnak ütközve három darabra tört egy utasszállító szerdán az isztambuli Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtéren. A balesetben egy ember meghalt, csaknem százhatvanan pedig megsérültek.

A Pegasus török légitársaság belföldi járata Izmir városából érkezett Isztambulba szerdán. A videófelvételek alapján a gép orr-része kiszakadt a törzsből, és átcsavarodva fejjel lefelé fordult, egy hátrébb lévő ponton pedig tűz ütött ki, amelyet a helyszínre érkező tűzoltók eloltottak. A farokrész leszakadt, de nem vált le teljesen. A balesetben három ember meghalt, csaknem száznyolcvanan pedig megsérültek.

Légifelvétel a Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtérről

Fotó: Wikimedia Commons

A 177 utas, köztük két csecsemő, és a hatfős személyzet evakuálása folyamatban van. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy eddig 157 sérültet szállítottak kórházba – jelentette az NTV török hírtelevízió, amely korábban azt közölte, hogy a két pilóta állapota súlyos. Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója csütörtökön arról számolt be, hogy a sérültek közül négynek közepesen súlyos, a többinek viszont stabil az állapota.

A repülőn 155 török, négy amerikai, négy kínai, három iraki, két izraeli és két kirgiz, illetve egy-egy svéd, szíriai, libanoni, kazah, marokkói és türkmén állampolgár utazott.

A légikikötőt szerdán lezárták a forgalom előtt, a gépeket a metropolisz másik nemzetközi repülőterére irányították át. Csütörtökön újraindult a forgalom a reptéren.

Cahit Turhan török közlekedési miniszter az NTV élő adásában azt mondta, hogy az utasok egy jelentős része saját erejéből távozott a repülőgépből. Turhan egyúttal arra is rámutatott, hogy a Boeing 737-800 típusú gép a leszállást követően nem tudott lelassulni, és így kifutott a pálya mögötti mezőre.

 

A gép nem tudott lefékezni

Ali Yerlikaya hozzátette: az utasszállító a rossz időjárási körülmények miatt nem tudott lefékezni, majd még 50-60 métert csúszott a füvön. A tartományi kormányzó arra is felhívta a figyelmet, hogy a leszállópálya szintje 30-40 méterrel magasabban fekszik, mint az a füves terület, ahová a repülőgép a landolást követően „lecsúszott”.

A balesettel kapcsolatban a főügyészség nyomozást indított. Az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön arról írt, hogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) és a Boeing illetékesei Isztambulba fognak látogatni, hogy kivizsgálják, volt-e repülőnek gyártási hibája.A Sabiha Gökcen forgalmát legutóbb január 7-én függesztették fel csaknem 24 órára, miután a Pegasus egyik érkező járata ugyancsak túlfutott a leszállópályán. Az akkori balesetben senki nem sérült meg, a gép 164 utasát csúszdákon mentették ki.