Balesetek miatt aggódnak a repülési szakértők

Forrás: portfolio.hu

 2020. december 15. 13:37

A pilóták „berozsdásodása”, karbantartási hibák és a szenzorokat potenciálisan blokkoló rovarfészkek jelenléte okozhat gondot.

Szabályozó hatóságok, biztosítók és szakértők figyelmeztetik a légitársaságokat, hogy különösen nagy odafigyelést igényel majd a repülőgépek ismételt szolgálatba állítása, miután a járvány miatt sokat álltak a földön a gépek – írja a portfolio.hu a Reuters híre alapján.

Példa nélküli, ami idén a légiközlekedési szektorban zajlik, a koronavírus-járvány miatt a légitársaságok jelentősen visszavágták a kapacitásaikat, a gépeket parkoltatták, volt időszak, hogy a globális flotta kétharmada a földön állt. Ahogy a légitársaságok elkezdték visszaállítani szolgálatba a gépeiket, sorra jelentkeztek a problémák. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint idén meredeken emelkedett a leszállásnál elkövetett hibák száma, amelyek a kifutópálya elhagyását vagy akár baleseteket is okozhatnak.

A leszállásoknál kiemelten fontos a képzés, és hogy ne essenek ki a gyakorlatból a pilóták.

Az Airbus adatai szerint a légi balesetek nagy része a leszállás közben történik. Idén jóval kevesebb légijárat repült a világban, mégis voltak súlyos balesetek. Májusban a Pakistan International Airlines gépe zuhant le landolás közben, 97 áldozatot követelve, augusztusban pedig az Air India Express egyik gépe szenvedett balesetet leszállás közben, 18 fő halálát okozva.

Utasszállító repülőgép Hongkong felett. Idén volt olyan időszak, amikor a globális flotta kétharmada a földön állt

Fotó: 123rf

A pilóták gyakorlatból való kiesése nem az egyetlen aggasztó tényező a huzamosabb ideig földön álló gépeknél a Reuters szerint. Az EU repülésbiztonságért felelős szervezete (EASA) szerint aggodalomra ad okot az a trend, hogy megemelkedett a megbízhatatlan sebesség- és magasságadatokról szóló jelentések száma azoknál a gépeknél, amelyek visszatértek szolgálatba.

Több esetben kiderült, hogy a szenzorokat elfedő rovarfészkek jelentették a problémát. Ezt pedig érdemes komolyan venni, tekintve hogy 1996-ban a Birgenair gépének lezuhanásában szerepet játszottak a rovarok, a dominikai baleset 187 halálos áldozatot követelt.

Az EASA múlt hónapban közölt egy listát arról, hogy milyen problémák jelentkeztek a hosszabb parkolások utáni ismételt szolgálatba állított repülőknél. Előfordult, hogy technikai problémák miatt leállt a hajtómű menet közben, volt, ahol az üzemanyag szennyeződését figyelték meg, volt, ahol a fékekkel volt gond, de előfordult az is, hogy a vészhelyzeti akkumulátorok elvesztették a töltöttségüket.

A légitársaságok nem ülnek tétlenül, képzési programokat raktak össze a szolgálatba visszatérő pilótáknak, az elméleti tudás felfrissítésével és szimulátoros órákkal. A szabályozó hatóságok is lépnek, Ausztráliában például ellenőröket alkalmaznak majd a gépek újbóli szolgálatba állításával kapcsolatos kockázatok felmérésére. A pilóták nemzetközi szövetsége pedig arra kéri a pilótákat, hogy őszintén nyilatkozzanak, ha például a légi irányítás rövidebb leszállást kér, akkor utasítsák vissza, ha nem érzik magukat késznek rá.