A nemzetközi kerékpárút lezárására figyelmeztet Szentendre önkormányzata

Forrás: MTI

 2021. augusztus 28. 10:49

Szentendre önkormányzata arra kér mindenkit, hogy vegye komolyan a nemzetközi kerékpárút ottani szakaszának lezárását: a területre senki ne lépjen be - se kerékpárral, se gyalog -, mert balesetveszélyes.

A Pest megyei település helyhatósága közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az augusztus 20-ai hosszú hétvégén két baleset is történt a Budapest és Szentendre közötti nemzetközi kerékpárút lezárt részén, a kerékpáros mindkét esetben belecsúszott a munkagödörbe.

Azt írták, a lezárt – a Dera-patak és a Postás strand közötti – szakaszon a Dunamenti Regionális Vízmű (DMRV) helyreállítási munkákat végez. A szennyvízcsatornában keletkezett dugulás miatt a kerékpárutat több helyen fel kellett bontani, mert annak építése során a kivitelező a szerelőaknákat befedte, leaszfaltozta.

Szentendre önkormányzata arra kér mindenkit, hogy vegye komolyan a nemzetközi kerékpárút ottani szakaszának lezárását és ne lépjen be a területre

Fotó: 123rf.com

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása során a jelenleg lezárt szakaszt korszerűsítették, de a szerelőaknák kialakítása nem volt megfelelő. A mostani helyreállítás célja, hogy ezek – szükség esetén – rendeltetésszerűen használhatók legyenek. (Frissítés: Az MTI-től átvett cikk megjelenése után a NIF  Zrt. arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a hivatkozott kerékpárútszakasz az általuk megvalósított beruházás határain kívül esik. A NIF 2020 nyarán Budapest és Szentendre – Barát és a Dera-patakok – közötti szakaszokon befejezte a kerékpárút és kerékpáros létesítmények kivitelezését. A szentendrei önkormányzat által megjelölt szerelőaknák az elkészült új Dera-patak feletti hídtól északra, a több évvel ezelőtt más beruházásban megépített kerékpárútszakaszon helyezkednek el.)

Mivel a kerékpárút az árvízvédelmi funkciót betöltő gáton fut, az aknák kiépítéséhez, fedéséhez egyedi vasbeton elemeket kell terveztetni és legyártatni, ezek a speciális árvízbiztonsági előírásoknak is megfelelnek és egy esetleges árvízi védekezés során a teherautó-közlekedés terhelését is elbírják – ismertette az önkormányzat.

Megjegyezték, hogy ugyan a lakosság tájékoztatása, a lezárás biztosítása a kerékpárúton a helyreállítást végző, állami tulajdonú DMRV Zrt. feladata, Szentendre önkormányzata fontosnak tartja a tájékoztatást, ahogy azt is, hogy a lezárást rendszeresen ellenőrizze.