Bali illendő viselkedésre tanítaná a külföldi turistákat

Forrás: turizmus.com

 2023. április 22. 16:46

Balin a közelmúltban több olyan botrány is borzolta az ott élők kedélyét, amelynek során külföldi turisták illetlen viselkedésük miatt kerültek összeütközésbe a törvénnyel. Az indonéz sziget többféle módon próbálja elejét venni a hasonló eseteknek.

A faz.net értesülései szerint Bali vezetése azt fontolgatja, hogy a helyes viselkedésről szóló kézikönyvet jelentetnek meg turistáknak.

A „Good Tourist Guidebook” bevezetné a szigetre látogatókat a balinéz kultúrába és szokásokba, és elmagyarázná többek között, milyen viselkedési és öltözködési szabályok vannak érvényben a templomokban és más szent helyeken.

A kézikönyv megjelentetését már hosszabb ideje tervezi az indonéz sziget vezetése, a közelmúlt botrányai után pedig végképp aktuálissá vált. Legutóbb egy orosz nőnek kellett elhagynia a szigetet, mert egy olyan fotót posztolt a közösségi médiában, amelyen meztelenül simult hozzá egy banyánfához, a hinduk szent fájához a Tabanan régióban.

Előtte egy orosz férfit ebrudaltak ki a szigetről, miután egy olyan fotót tett fel az internetre, amelyen meztelen alsótesttel pózol az Agung vulkánon. A több mint 3000 méter magas hegy a balinézek hagyományai szerint az istenek otthona.

A Lempuyang templom híres kapuja, ahonnan tiszta időben az Agung-hegyre nyílik kilátás

Fotó: 123rf.com

A helyi lakosok állítólag egyre frusztráltabbak a szabálytalankodó és lármás turisták miatt. Mint azt mi is megírtuk, Bali kormányzója, Wayan Koster azt tervezi, hogy a közlekedési szabályok sorozatos megsértése és a többi közlekedő veszélyeztetése miatt megtiltja a külföldi látogatók számára a motorkerékpár használatát.

Az orf.at pedig arról számolt be, hogy felmerült a turistaadó bevezetése is a szigeten. Az ötletet Luhut Pandjaitan, Indonézia tengerészeti minisztere vetette fel még a hónap elején, a külföldi turisták visszatetsző viselkedésére reagálva. Mint mondta, Bali a világ egyik legolcsóbb úti célja, ezért sok kispénzű turistát vonz, akik azonban gyakran nem tartják magukat a helyi normákhoz és szabályokhoz. A miniszter szerint a szigetnek szakítania kellene a tömegturizmussal és arra kellene koncentrálnia, hogy minőségi úti cél legyen.

A helyi vállalkozók azonban tartanak az új adó bevezetésétől. Mint érvelnek, az ágazat csak most kezd kilábalni a pandémia okozta válságból. Bali a járvány előtt 6,2 millió látogatót vonzott, és a turizmus kb. 60 százalékban járul hozzá a sziget gazdaságához. Az adó bevezetéséről az elkövetkező hetekben döntenek.