Báli táncrend és farsangfarka Kőszegen

Forrás: turizmus.com

 2017. január 11. 20:34

A báli szezon nyitányaként január 7-én rendezték meg Vas megye és Kőszeg bálját a Jurisics várban. A báli „táncrend” idén különösen élénknek ígérkezik és turisztikai vonzereje is jelentős.

Korábban történt

A vendégek fogadásáról a vár udvarán a Kőszegi Darabontok gondoskodtak. Borkóstolót is rendeztek a Kőszegi Borkirálynő részvételével. Január 14-én, szombaton a tekintélyes Egyházi Bálra kerül sor.  21-én a Hajnalcsillag Farsang igazi mulatságot ígér. Ugyancsak ezen a napon lesz a Bersek Bál. Régi hagyománya van Horvát Bálnak is, melyet idén január 28-án tartanak.

 

A városi báloknak különösen a klasszikus békeidőkben volt jelentős szerepe, s a polgárság számára felemelkedést hozott ez az időszak. Ekkor alakultak meg a különféle társadalmi és szakmai egyesületek, melyek tagjai vágytak arra, hogy együtt, egymás között szórakozhassanak. Ráadásul a lakosság a bálokban értesült arról, mi a divat, hogyan adaptálták a bécsi módit a helyi magyar dámák öltözékeikhez?

 

Kőszegen feltűnő a nemzetiségek jelenléte, aktivitása, ma sem múlhat el báli szezon sváb, azaz német, illetve horvát bál nélkül.

A legerősebb hagyománya mindig is az iparosbáloknak volt. Egy báli naptár meg is jelölte, melyek a legtekintélyesebb iparágak, mennyire erősen tartanak össze a hasonló kulturális érdeklődésű csoportok, vallási közösségek, iskolák.

 

A legnagyobb turisztikai vonzása viszont várhatóan idén is a Fúvós Farsangnak és a Concordia Bálnak lesz, de a Farsangfarka ígérkezik a leglátványosabb, legnyitottabb mulatságnak, igaz, ez nem a klasszikus értelemben vett bál, inkább vidám, téli népünnepély.