Bali új közlekedési útmutatót adott ki turistáknak a sziget bejárásához

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 08. 18:23

Bali Turisztikai Hivatala új útmutatást adott ki a sziget bejárásának legjobb módjairól. Az infografikán a sokat vitatott online fuvarmegosztó szolgáltatások is szerepelnek, így hivatalosan is megerősítést nyert, hogy ezeket is javasolják használni a hatóságok.

Egy infografikában osztotta meg a sziget bejárásához szükséges legfontosabb tippjeit a Bali Turisztikai Hivatal. A szigeten belül meglehetősen egyszerű utazni, de mivel a tömegközlekedési infrastruktúra minimális, a turistáknak proaktívnak kell lenniük, amikor utazásaikat tervezik. Mivel egy javaslat szerint a jövőben már nem bérelhetne bárki motort a szigeten, az útmutató hasznos lehet mindenki számára, aki az indonéz szigetre tervezi nyaralását – írja a The Bali Sun.

 

A tömegközlekedés minimális

Balin ugyan elérhető a tömegközlekedés – főként buszok –, de a járatok általában a helyi lakosság számára fontos úti célok között közlekednek, és ritkán indulnak közvetlenül a turisztikai központokba. Bali kormányzója, Wayan Koster nemrégiben új partnerséget jelentett be a jakartai Közlekedési Minisztériummal egy új MTR és LRT vasúti rendszer létrehozásáról. Ezzel az együttműködéssel Denpasar városán belül, valamint a repülőtér és a kulcsfontosságú üdülőhelyek, például Seminyak és Sanur között járnának majd vasúti járatok. Koster kormányzó szerint Bali sokat tanulhat Jakartától a közlekedésirányítás terén, és az együttműködésért cserébe a bali tisztviselők támogatni fogják a fővárost a turizmus fejlesztésében. Addig is azonban a turistáknak más módokat kell találniuk a közlekedésre.

 

Az online és motoros taxik is jó megoldások

A turisztikai hivatal által kiadott tanácsadás legjelentősebb eleme, hogy megerősíti: a fuvarmegosztó szolgáltatásokat is javasolják használni. A Bali Turisztikai Hivatal szerint az olyan motoros taxik, mint a Go-Jek és a Grab Bike az egyik legjobb módja a sziget bejárásának. "A ride-hailing szolgáltatásokhoz hasonlóan a GoJek és a GrabBike alkalmazások segítségével motoros taxikat lehet foglalni rövid távú utakra. Ezek megfizethetőek és a legtöbb területen könnyen elérhetőek” – nyilatkozták, hangsúlyozva, hogy a hivatalosan bejegyzett taxik és az online fuvarmegosztó szolgáltatások is legálisak, és kérték a hagyományos taxisokat, hogy működjenek együtt az online foglalható taxisokkal.

 

 

A turisztikai hivatal arra is figyelmezteti az utazókat, ügyeljenek arra, hogy hivatalosan bejegyzett taxis szolgáltatását vegyék igénybe, és beszéljék meg a viteldíjat még az utazás megkezdése előtt.

 

Sofőrrel ellátott magánautók egy egész napra

A turistáknak adott útmutatás egyértelművé teszi, hogy a hivatal a helyi magántaxikat szeretné népszerűsíteni a látogatók körében. A hivatal azt írja: "A sofőrrel ellátott magánautó bérlése kényelmes megoldás, különösen, ha egy nap alatt több látnivalót is fel akarunk fedezni. Rugalmasságot és a saját útiterv összeállításának szabadságát kínálja.”

bali_motor_123rf

Bali kormányzója megtiltaná a turistáknak, hogy saját maguk vezessenek a szigeten

Fotó: 123rf.com

Ez a tanács összhangban van Koster kormányzó azon javaslatával, hogy a turisták ne vezethessenek Balin, helyette tegyék kötelezővé, hogy csak a kormány által jóváhagyott sofőrrel és/vagy idegenvezetővel utazhassanak a szigeten. Ez azonban egyelőre csak terv, törvényi szabályozás még nem történt az ügyben.