Barátságosabb üzemelés és flottabővítés a Ryanairnél

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2014. december 16. 14:24

Még mindig a legolcsóbb európai légitársaság vagyunk, amely az egyszerűségre épít, de már kedvesebben bánunk az utasokkal – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Klaudia Kalazna, a Ryanair közép- és kelet-európai értékesítési és marketingmenedzsere.

A jelenleg évi 90 millió utast 30 ország 184 repülőterére szállító fuvarozó 72 bázisról üzemel, legutóbb az Azori-szigeteki (Ponta Delgada) hub nyitását jelentették be, ezt megelőzően novemberben a pozsonyi, októberben a koppenhágai bővítést.

A légitársaság nyáron tárgyalásokat kezdeményezett a ciprusi Cyprus Airways megvásárlásáról – amely ugyan „csak" hat géppel rendelkezik, ám jóval fontosabbak az útvonalengedélyei –, az üzlet ugyan nem jött létre, ám a Ryanair nem zárja ki a hasonló jellegű terjeszkedést.

A tavaly év végén elindult „Always Getting Better" program keretében számos újítást vezettek be – így például a második ingyenes kézipoggyászt és az ülésfoglalást, a GDS-ekkel való együttműködést, megújult a vállalat honlapja és frissült mobilapplikációja. A forgalma 27 százalékát kitevő üzleti utazóknak „Business Plus", a 30 százaléknyi részt képviselő családoknak „Family Extra" programot hirdetett a cég. Eközben a cég IT-részlege, a Ryanair Labs Dublinban folyamatosan bővíti csapatát, hogy az új online médiamegoldások érdekében létrehozza „a világ legjobb digitális utazási csapatát".

 

A cég 2019-ig összesen 40 százalékos forgalombővülést vár – ami évi 120 millió utast jelent –, 2024-re pedig 84 százalékkal, 150 milliósra duzzadhat utasszáma. Ezt kiszolgálandó, komoly megrendelést tett a Boeingnek: 100+100 Boeing 737 Maxot rendelt meg, a gépeket 2019 és 2023 között szállítják le. Az új gépek a flotta jelenlegi B737-eseinél nyolccal több, összesen 197 férőhelyet kínálnak nagyobb lábtérrel, 18 százalékos üzemanyag-megtakarítás és 40 százalékkal kisebb zajterhelés mellett.  A korábban megrendelt 180 darab Boeing 737-800-as első példányai már megérkeztek a flottába, és folyamatosan szállítják le őket 2019-ig.

S bár a Ryanair igyekszik minden egyes piacán vezető szerepre törni, Magyarországon a jelenlegi éves utasszáma (1,2 millió) elmarad a Wizz Air két és fél milliót meghaladó forgalmától, miközben a nyári menetrendben elérhető desztinációk száma is 15, illetve 39. A régiós vezető szeretné, ha az ír fuvarozó Magyarországon is az élre törne, ám erre konkrét terveket nem tudott szerkesztőségünk kérdésére felvázolni. Ugyanakkor Klaudia Kalazna leszögezte: a Wizz Airt nem ellenfélnek, hanem kiegészítőnek tartják, és mindkettőjüknek van bőven hely a piacon.