Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

Forrás: MTI / turizmus.com

 2021. október 18. 17:41

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának hétfőn a szerbiai Ludason.

A kormányfő közölte: az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat – tette hozzá.

Úgy tűnik, van az a pénz, amiért már nem ragaszkodnak jelenlegi tulajdonosai a Budapest Airporthoz

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Úgy vélte, ha állami kézbe kerül a repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret és így egész Budapestet is.

Az elmúlt napokban számos médium cikkezett arról, hogy a magyar kormány megemelte korábbi vételi ajánlatát, és ezt már tárgyalási alapnak tekintik a Budapest Airport tulajdonosai. (A repülőtér-üzemeltető cég többségi tulajdonosa az AviAlliance kanadai tulajdonú német vállalat.)

A Bloomberg úgy tudja, a magyar kormány által vezetett konzorcium ezúttal 4 milliárd eurót ajánlott fel a Budapest Airportért. Az airportal.hu pedig azt írta a Financial Times cikke alapján, hogy a két korábbi visszautasított ajánlatnál jóval magasabb a mostani felkínált összeg. Egy idézett szakértő jelenleg 4 és 5,5 milliárd euró közötti összegre becsüli a reptér-üzemeltető értékét – a járvány előtt 3 milliárd euróval szemben.