Bázisokat zár be és kapacitást csökkent a Ryanair

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. október 15. 11:38

A Ryanair bejelentette, hogy kapacitásait tovább csökkenti, a tavalyi ülésszámnak csak 40%-át kínálja a téli menetrendi időszakban. Arról is döntés született, hogy három bázisrepülőteret télire bezár a fapados légitársaság.

A Ryanair október 15-én meghirdette módosított téli menetrendjét. Tájékoztatásuk szerint az európai kormányok által bevezetett fokozott repülési korlátozások jelentős mértékben érintik a közép-európai, brit, ír, osztrák, belga és portugál piacokat. Ennek hatására elkezdett csökkenni a foglalások száma októberre, novemberre és decemberre pedig bezuhant a kereslet.

Az útvonalak 65%-a megmarad, de a járatsűrűség csökken

Fotó: 123rf

A kereslet gyengülése miatt a Ryanair úgy döntött, hogy tovább csökkenti téli kapacitásait.

Mivel a légitársaság továbbra is 70%-os átlagos kihasználtság mellett kívánja üzemeltetni járatait, ezért a tavaly téli kapacitások 60%-a helyett annak csak a 40%-át fogja idén télen felkínálni az utasoknak.

Az útvonalak 65%-a megmarad, de a járatok gyakorisága csökken.

Három bázisrepülőtér – Cork, Shannon és Toulouse – téli bezárása mellett jelentősen csökkentik a Belgiumban, Németországban, Spanyolországban, Portugáliában és Bécsben állomásozó gépek számát.

A kapacitások csökkentése miatt az idei évben 38 millió utasra számít az idei évben a légitársaság, bár ez a szám még csökkenhet, ha az európai országok további lezárásokat vezetnek be.

A bázisok bezárása létszámleépítéssel is jár, bár a Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary a közleményben hangsúlyozza, hogy elsősorban fizetés nélküli szabadságolással, valamint munkaidő- és fizetéscsökkentéssel igyekeznek kezelni a helyzetet.

„Ugyanakkor arra kérjük az uniós kormányokat, hogy azonnal és teljes mértékben alkalmazzák az Európai Bizottság „közlekedésilámpa-rendszerét", amely megengedi a légi forgalmat azon európai térségek között, ahol a Covid-fertőzöttek aránya 100 ezer lakosra számítva kevesebb mint 50" – emelte ki O'Leary.