Bécs 6,4 milliárd forintnak megfelelő marketingbüdzsével vág neki 2023-nak

Forrás: turizmus.com

 2023. február 02. 14:46

„Kitűnően működik Bécs látogatógazdaság stratégiája, amely a mennyiségi növekedés helyett a minőségre és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt. Az elmúlt év végi hajrának is köszönhetően Bécs az első rajtkockáról indulhat neki az idei nemzetközi versenynek" – véli a Wien Tourismus vezetője.

Norbert Kettnernek, a Wien Tourismus ügyvezetőjének elemzése a társaság legfrissebb szakmai hírlevélében olvasható. Szavait a kapcsolódó jelentésben beszédes adatként támasztják alá a bevételi mutatók, miszerint a város turizmusból származó bevételei nagyobb mértékben nőttek, mint a közvetlen vendégforgalom. Az elmúlt évben 13,2 millió vendég költése 759 millió euró turisztikai bevételt jelentett a városnak – ismerteti az GD Consulting blogjaMíg a vendégek száma az előző bázisévhez képest 164 százalékkal nőtt, addig a bevételek reálértéken ezt jóval meghaladó, 172 százalékos gyarapodást mutatnak – olvasható ki a bécsi turisztikai hivatal elemzéséből. A tavalyi vendégéjszakák száma a rekordévnek számító 2019-es év háromnegyedét jelentik, a bevételek viszont már az akkor realizált forgalom 84 százalékra tehetők.

Tavaly a vendégek négyötöde külföldről érkezett Bécsbe

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt esztendőben a vendégek négyötöde külföldről érkezett Bécsbe. Feltűnő és örvendetes a magas költési hajlandósággal rendelkező amerikai beutazás gyors magára találása. Tavaly a németek után már az amerikai látogatók generálták a legnagyobb külföldi vendégforgalmat a császárvárosban. Az amerikai piac helyreállását Norbert Kettner azzal indokolja, hogy a járványidőszakban egyetlen egy percre sem hagytak fel a jelentős küldőpiacaikon az aktív jelenléttel és kampányokkal. Ennek hatást mutatja, hogy az elmúlt év utolsó két hónapjában az eredmények már minden tekintetben túlszárnyalták a 2019-es év azonos adatait.A piaci jelenlét erősítésére idén 16,25 millió eurós (6,4 milliárd forintnak megfelelő) marketingbüdzsé áll Bécs rendelkezésére, hogy tovább erősítse a luxus- és minőségi szegmensben az osztrák főváros nemzetközi pozícióját. A büdzséből külön 3,25 millió eurós keret különítettek el a kongresszusi turizmus pályázati alapba, illetve 1,78 millió eurót a filmalapba, amelyet a Bécsbe irányuló nemzetközi kongresszusok és filmforgató csoportok támogatására lehet fordítani. A bécsi látogatógazdaság stratégia további célja, hogy konzekvensen erősítsék a környezeti fenntarthatóságot, a jelenleg 133 környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező szolgáltató száma tovább gyarapodjon.