Bécs ötödik alkalommal lett a világ legélhetőbb városa

 2014. március 06. 13:19

2014-ben a Mercer nemzetközi tanácsadó intézet sorozatban ötödik alkalommal választotta Bécset a világ legélhetőbb városává. Ez azonban csak egy a számtalan előkelő helyezés közül, amelyet Bécs a különböző nemzetközi összehasonlítások során elért.

Bécs az európai „Smart City" rangsorban például a harmadik helyet szerezte meg, emellett pedig a meleg és leszbikus utazók legkedveltebb kulturális metropolisának is számít.

 

A Mercer nemzetközi tanácsadó intézet minden évben összesen 223 metropolisban vizsgálja meg az életminőséget. A 2014. február 19-én publikált eredmények szerint Bécs kapta a legjobb értékelést. Az osztrák főváros tehát egymást követően immár az ötödik alkalommal lett a világ legélhetőbb városa. A második helyen Zürich, a harmadikon pedig Auckland található. A Mercer-tanulmány többek között a politikai, szociális és gazdasági helyzetet, az orvosi ellátást, a képzési és tanulási lehetőségeket, az infrastrukturális adottságokat, valamint a tömegközlekedést, áram- és vízellátást értékeli. Emellett összehasonlításra kerülnek a szabadidős programok, például az éttermek, színházak, mozik, sportolási lehetőségek; továbbá a fogyasztási termékek elérhetősége az élelmiszerektől kezdve egészen az autókig, valamint a környezetvédelem, a zöld területek nagysága, a légszennyezettség mértéke is szerepet játszik az értékelésben.

Az európai „okos városok" rangsorában Bécs a harmadik helyet szerezte meg – megelőzve többek között Barcelonát, Párizst és Stockholmot. Az amerikai klímakutató, Boyd Cohen által elvégzett összehasonlítás során a legokosabb városok rangsorában az első és második helyet Koppenhága és Amszterdam szerezte meg.

A leginnovatívabb, leginkább környezetbarát és legfenntarthatóbb városok listáját 2014 januárjában publikálta a Co Exist szaklap. Az „okos város" (Smart City) kifejezés azokra a településekre vonatkozik, amelyek intelligens és hatékony módon használják erőforrásaikat, innovatív technológiákat vetnek be, folyamatosan növelik a városlakók életminőségét és környezetbarát módon gazdálkodnak.

A meleg és leszbikus utazók számára Bécs lett az év kulturális fővárosa: a GayCities.com honlap több mint 80 000 felhasználója választotta Bécset egy online szavazás alkalmával a legkedveltebb kulturális metropolisszá. A „Best of GayCities" felmérés 2013-as rangsorát január végén hozták nyilvánosságra: Bécs a szavazatok 34 százalékát szerezte meg, a második helyre Austin (Texas) került 15 százalékkal, majd Seattle, Bangkok és Stockholm. A felhasználók összesen 14 kategóriában választhatták ki kedvenceiket.

A felmérés összesített győztese Chicago lett, míg New York az éjszakai életet illetően, Sydney a „Fun in the Sun" kategóriában, Amszterdam pedig a házasságkötés terén végzett az első helyen. A Bécsi Turisztikai Hivatal 2013-ban új marketingstratégiát dolgozott ki a Gay & Lesbian szegmensre, amely Bécset még erőteljesebben a meleg és leszbikus utazók exkluzív úti céljaként pozícionálja.