Bedőlhet az Air Moldova

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. november 28. 17:01

Súlyos anyagi problémákkal küszködik, és akár fizetésképtelenné is válhat Moldova nemzeti légitársasága.

A Moldovai Köztársaság légügyi hatósága (AAC) átfogó vizsgálatot tartott a légitársaságnál, amelyet ennek eredményeként 4-es kockázati osztályba sorolt. Ez a hatályos moldovai törvények szerint azt jelenti, hogy fennáll a cég fizetésképtelensége. A hatóság utasította a légitársaságot, hogy sürgősen köteles vészhelyzeti menedzsmentet bevezetni annak érdekében, hogy elkerülje a csődeljárást.

Az AAC ezzel párhuzamosan azonnali korrekciós pénzügyi tervet akar látni az Air Moldova vezetőségétől, de azt is kérte, hogy 2023-tól már ne árusítsanak jegyeket azokra a menetrend szerinti járatokra, amelyekre a légitársaságnak engedélye sincs.

Az Air Moldova a Facebook-oldalán válaszolt a hatóság megállapításaira, szerintük megalapozatlan az AAC azon óhaja, hogy ezeket a járatokat beszüntessék.

Közel áll a fizetésképtelenséghez az Air Moldova

Fotó: Facebook/Air Moldova

A légügyi hatóság és az Air Moldova konfliktusa szeptember elejéig nyúlik vissza, amikor a légitársaság bejelentette, hogy október 1-jétől újraindítja moszkvai járatait, amelyeket a háború kitörését követően állított le. A hivatal válaszként másnap határozatban tiltotta meg, hogy bármilyen légitársaság berepüljön az orosz légtérbe.

Jelenleg az Air Moldova portálján egyetlen moszkvai járat sem szerepel – ez bármikor megváltozhat –, mert a légitársaság egyelőre kénytelen betartani az AAC rendeletét.

Az országban egyébként hasonló csörték övezték a Kisinyovi Nemzetközi Repülőtér korábbi privatizációját is, de egy mostani jogerős bírósági ítélet értelmében a légikikötő az Avia Invest magáncégtől visszakerül állami tulajdonba. Nem kizárt, hogy az állam az Air Moldovát is visszavenné.