Befejeződött a dessaui Bauhaus művésztelep rekonstrukciója

Forrás: MTI

 2014. május 15. 16:22

Moholy-Nagy László és Walter Gropius családi házának újjáépítésével befejeződött a Bauhaus irányzat vezetőinek otthont adó művésztelep rekonstrukciója a németországi Dessauban.

A világörökség részét képező negyedben végzett munka legnagyobb különlegessége, hogy Gropius családi házát és Moholy-Nagy ikerházrészét nem az eredeti formában építették fel újra, hanem új házakat emeltek a régiek helyén. A világhírű tervező, David Chipperfield vezetésével a kortárs építészet szellemében átértelmezték a klasszikus modern ikonjaiként számon tartott épületeket.

Így a dessaui Bauhaus-művésztelep az első épületegyüttes az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján, amely "újépítésű örökséget" is tartalmaz. A projekt jelentőségét mutatja, hogy a pénteki átadó ünnepségen Joachim Gauck német államfő mond beszédet.

A Bauhaus iskola igazgatója, Walter Gropius házából és a tanároknak épített három ikerházból álló lakónegyed  (Meisterhaussiedlung) 1926-ban készült el, amikor az iskola Weimarból átköltözött Dessauba. A tervező az igazgató volt, aki a művészet, a technológia és az ipar eszközeit együtt alkalmazó konstruktivista irányzat által képviselt új lakáskultúrát bemutató "minta lakóparknak" szánta a művésztelepet, amelynek első lakói között volt Wassily Kandinsky és Paul Klee is.

A Gropius- és Moholy-Nagy-házat a második világháborúban bombatalálat érte, mindkettő romba dőlt és kiégett. Németország újraegyesítése után a megmaradt épületeket restaurálták, és a negyed az iskolaépülettel együtt 1996-ban elnyerte a világörökség címet. A művésztelep teljes rekonstrukciójával kapcsolatban évekig tartó szakmai vita után 2010-ben döntöttek úgy, hogy a két elpusztult házat nem egy az egyben építik fel újra, hanem a tömeg, a méretek és a kontúrok meghagyásával újraértelmezik az eredeti terveket. A projekt 4,2 millió euróba került.