Befutott Budapestre a Szabadság Expressz

Forrás: MTI

 2014. szeptember 03. 17:55

Megérkezett a rendszerváltozás 25. évfordulójáról megemlékező Szabadság Expressz szerda délelőtt Varsóból útjának harmadik állomására, Budapestre. A résztvevők szerint az utazás kiváló alkalom arra, hogy "első kézből" megismerjék a negyedszázaddal ezelőtti eseményeket.

A vonattal érkezett fiatalok budapesti programja a kommunista köztéri szobrokat bemutató Memento Park (Szoborpark) megtekintésével kezdődött.

A varsói székhelyű Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának (ENRS) oktatási projektjében Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Csehország és Németország kulturális minisztériuma – magyar részről az Emberi Erőforrások Minisztériuma -, valamint a 20. század történetével foglalkozó kulcsfontosságú intézményei működnek közre. A magyarországi utazás partnere a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki), illetve a budapesti Lengyel Intézet.

 

A Szoborpark megtekintése előtt a szervezők a helyszínen sajtótájékoztatón ismertették a Szabadság Expressz programját és levetítették a résztvevőkkel készített videofilmet.
Rafal Rogulski, az ENRS igazgatója elmondta, hogy a Szabadság Expressz az általa vezetett szervezet eddigi legnagyobb projektje, abban Európa tíz országából, illetve Costa Ricából érkezett, a rendszerváltás után született húsz fiatal vesz részt, akiket nemzetközi zsűri választott ki.

Az egyetlen magyar résztvevő a Zürichben filmművészetet tanuló Rubi Anna. A résztvevők többsége volt szocialista országokban született, de van köztük Németország nyugati feléből és az Egyesült Királyságból érkezett fiatal is. A kommunizmus európai bukásához vezető történelmi események emlékeit keresik fel, a rendszerváltás folyamatának egyes részvevőivel találkoznak.

A Szabadság Expressz utasai - köztük képzőművészek, zenészek, filmrendezők - a sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy személyesen akarják megtapasztalni az egykori eseményeket, azt, hogy mit jelent a szabadság hiánya és a szolidaritás. Felhívták a figyelmet arra, hogy személyes megfigyeléseik, fényképeik, film- és hangfelvételeik felkerülnek egy folyamatosan frissülő, angol nyelvű blogra (www.freedomexpress.enrs.eu), valamint a Facebook közösségi portálon is nyomon követhetők (www.facebook.com/madeineightynine).