Begyorsul az ingyenes InterRail

Forrás: turizmus.com

 2018. február 22. 11:34

Felgyorsítja az Európai Bizottság az ingyenes InterRail-bérlet ötletére épülő ifjúsági program végrehajtását, és már idén nyáron több ezer európai fiatal élhet a lehetőséggel.

Az Európai Bizottság számításai szerint az első évben akár ötvenezer európai fiatal is részt tud majd venni a keretprogramban, amelyre idén 12 millió eurós büdzsé áll rendelkezésre – ez derült ki az Ujhelyi István európai parlamenti képviselő által a témában szervezett konferencián.

Két német aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer voltak a program ötletadói: javaslatuk szerint minden európai fiatalnak alapjogon kellene biztosítani 18. születésnapján egy kéthetes, ingyenes InterRail-vonatbérletet, amellyel körbeutazhatja és megismerheti az európai tagállamokat, vele azok nemzeteit és kultúráit. A javaslat alapján a magyar EP-képviselő, Ujhelyi István nyújtott be a témában pilot-projektet a Bizottsághoz. A kezdeti nehézségek után tavaly elhárultak a bürokratikus akadályok és tesztüzemként elindult a program. Akkor alig 2,5 milliós költségvetésből közel 5000 fiatal élhetett az ingyenes utazás lehetőségével, a magyar kvóta az első körben alig 68 fő volt csupán.

Magyarország sem használta ki az idei keretet

Fotó: pixabay.com

„A kísérleti szakasz számos hibát megmutatott. A keretrendszerbe számos érintett közösséget kizárt a pályázati lehetőségből. Újragondolásra érdemes, hogy az Erasmus-program mentén nem uniós tagállamok is jelentős mértékben részesültek a keretből, míg több uniós tagállam nem tudta kihasználni a saját kvótáját, így például az írek vagy éppen a magyarok sem. Szűkíteni kell az érintett országok körét és bővíteni azok hozzáférését, hogy mind többen jussanak hozzá a lehetőséghez” –  mondta Ujhelyi István. Az EP-képviselő hozzátette: fontos, hogy a turisztikai szakma is aktív támogatóként lépjen fel és kedvezményekkel, kiegészítő lehetőségekkel segítse az utazókat. Szerinte a tagállami kormányoknak saját kampányt kellene indítania, hogy vonzó célállomásként odacsábítsák az utazókat, de érdemes lenne azt is felvállalniuk, hogy az adott tagállam teljes 18. éves érintettjeinek biztosítják az ingyenbérletet. A politikus szerint ahhoz, hogy minden, az adott évben 18. éves magyar fiatal ingyenes InterRail-bérletet kapjon, alig több mint 9 milliárd forintra lenne szükség évente.

A konferencián – amelyen a német kezdeményezők mellett jelen voltak az Európai Bizottság, az InterRail, a turisztikai szervezetek képviselői, valamint számos parlamenti politikus – többek között elhangzott, hogy az Európai Bizottság egyelőre 2020-ig látja előre a program finanszírozását, a hosszútávú fenntarthatóság nagyban múlik az idei évi program eredményein is. A program jelenlegi végrehajtását Navracsics Tibor uniós biztos felügyeli.

Továbbra is elsődleges cél, hogy a pályázó fiatalok a vasúti közlekedést használják Európában, de a földrajzi adottságok és az Interrail-hálózat hiányos lefedettsége miatt adott esetben távolsági buszok és fapados repülőjáratok is részesei lehetnek majd a programnak. A programot igyekeznek összekapcsolni az Európai Kulturális Örökség Éve programsorozat eseményeivel és céljaival, a résztvevő fiatalok egy közösségi felületen számolhatnak majd be élményeikről. Pályázni online felületen lehet majd, elsősorban kisebb csoportos, nem pedig egyéni utazásokra; ennek pontos részleteit hamarosan véglegesítik.