Behajtani tilos napok a Várba

Forrás: turizmus.com

 2016. június 26. 10:04

Mint ismert, június 1-jén indult el Budapesten a turistabuszok térben és időben történő korlátozott behajtása a Várnegyedbe. A Magyar Turisztikai Ügynökség az új forgalmi rendből adódó turista és turistabusz-logisztikában és látogatómenedzsmentben koordináló szerepet vállal.

Legfrissebb közleményükben felhívják a szakma figyelmét arra, hogy a Budai Várban nyáron zajló nagyszabású sport-, és kulturális események, ezek előkészítése és lebonyolítása  miatt lesznek változások. Az alábbi időpontokban a turistabuszok nem fognak tudni behajtani a Vár területére:

·         július 3, vasárnap (Tour de Hongrie befutó)

·         július 16-17,  szombat-vasárnap (Red Bull Air Race)

·         július 23, szombat (Éjszakai Futás)

·         július 30, szombat (Iron Man)

·         augusztus 18-21, csütörtök-vasárnap (Mesterségek Ünnepe, Magyar Ízek Utcája, Augusztus 20-i ünnepségek)

Az MTÜ június eleje óta 2 információs pontot üzemeltet, amelyek minden nap 7-19 óra között, a buszok regisztrációjául szolgáló Lánchíd utcában és a felszállóhelyként kijelölt Fehérvári kapunál segítik a turisták eligazodását. Felkészült, idegen nyelvet beszélő kollégáik a várakozó látogatók, az idegenvezetők, valamint a buszsofőrök számára információs anyagokat, térképeket  biztosítanak,  valamint  tájékoztatnak mindenkit  az új forgalmi rendről.

Munkatársaik az első három héten több mint 3500 buszt regisztráltak, 120 ezernél is több turista fel- és leszállását koordinálták a Dísz téren. Tapasztalataik szerint, a buszok 96%-a az új szabályokat fegyelmezetten betartva, kevesebb, mint 10 percet tartózkodott a Várban.

Érezhető egyfajta tendencia a forgalom alakulásában: a keddi-csütörtöki-szombati napok számítanak erősnek, 170-nél is magasabb napi busz-számmal, míg a napközbeni terhelt időszak 10-13 óra közöttre tehető. Ilyenkor egy órán belül akár 50 turistabusz is jelentkezik regisztrációra a Lánchíd utcában. De még  ekkor sem jellemző az 5-7 percnél hosszabb várakozás az utasokkal teli buszok számára a  - már egyirányúsított  - Lánchíd utcában.

Tapasztalat ugyanakkor az, hogy nagyon kevés csoport választja a gyalogos fel- vagy lejutást a Várba, holott a Várker Bazár bejáratánál található, Gloriett melletti kerti, panorámás sétaúton vagy a kiépített és ingyenesen használható lift-mozgólépcső-lift kombináció igénybevételével a Savoyai-teraszra kényelmesen, gyorsan fel lehet jutni.  Ezúton is ajánlják ezt a  lehetőséget a fiatalabb, járásukban nem korlátozott csoportoknak, hiszen  egyedi élményt és egyfajta termékújítást  is jelenthet ez az útvonal.

A Budai Vár területén a turistabuszokon  érkező vendégek átlagosan maxiumum másfél órát tartózkodnak, de vannak egészen rövid időt (nagyjából 30 percet)  maradó csoportok is, akik így csak a látnivalók töredékét tudják megnézni.

Az MTÜ munkatársai közleményükben köszönik meg a turisztikai szakma eddig tapasztalt együttműködő és türelmes hozzáállását az új forgalmi rend fenntartásában!

Egyúttal kérik, hogy, továbbra is kísérjék figyelemmel a www.gotohungary.com oldalukat, ahol ezek a változások nyomon követhetőek idegen nyelven is, valamint továbbküldhetőek szakmai partnereiknek, utazási irodáknak, busztársaságoknak, és idegenvezetőknek egyaránt.

Szerkesztőségünk annyit fűzne hozzá a közleményhez, hogy a helyzet megoldásában a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai - akiket a szakma jól ismer kiállításokról, rendezvényekről stb. - a gyakorlatban is kiveszik részüket, napi munkájuk mellett erejükön felül a helyszíni koordinációval foglalkoznak.