Békéltető ajánlások utasoknak és irodáknak

Forrás: turizmus.com

 2017. március 27. 15:16

A Budapesti Békéltető Testület ajánlást fogalmazott meg a fogyasztók és a vállalkozások részére az utazási szolgáltatásokkal összefüggésben, melyben a vállalkozások által követendő magatartásra és a tudatosabb fogyasztói döntésekre hívja fel a figyelmet.

A testület ebben az ajánlásban ad részletes tájékoztatást az utazások során leggyakrabban felmerülő fogyasztóvédelmi problémákról is.

 

A fogyasztók számára megfogalmazott legfontosabb tanácsok és ajánlások a következők:

Az utazási szolgáltatás igénybevétele során a fogyasztók haladéktalanul közöljék az utaskísérővel a panaszt és ragaszkodjanak ahhoz, hogy jegyzőkönyvet vegyen fel, ez az utaskísérő kötelessége. Ha viszont nincsen utaskísérő, akkor a helyszíni szolgáltatóval közöljék azonnal problémájukat.

Online megrendelt repülőjegyeknél fontos annak ellenőrzése, hogy az utasfelvétel ténylegesen megtörtént-e, kinek a nevére szól, a név pontosan került-e rögzítésre és a beszállókártyát inkább nyomtassák ki a fogyasztók, mert előfordulhat, hogy a reptéren történő, helyszíni becsekkolásért a légitársaság már külön pótdíjat számít fel!

Álomutazásból is lehet rémálomutazás

Fotó: thedreamcatcherinme.wordpress.com

Mielőtt az adott légifuvarozóval megkötnék a szerződést az utasok, figyelmesen olvassák el a légitársaság weboldalán elérhető általános szerződési feltételeket.

Európai uniós utazásoknál, légijárat törlése vagy három órát meghaladó késése esetén a fogyasztókat kártalanítási jog illeti meg az adott légifuvarozóval szemben (bizonyos kivételekkel), éljenek ezzel a jogukkal.

Megrendeléseiket annak fényében tegyék meg a fogyasztók, hogy az online vásárolt repülőjegyek, interneten lefoglalt szállások és egyéb utazási szolgáltatások esetén nem illeti meg őket a tizennégy napos indokolás nélküli elállási jog.

Az utazási szerződés hibás teljesítése esetén az utazásszervező a felelős, a fogyasztók az igényüket pedig mind az utazásszervezőnél, mind pedig az utazásközvetítőnél is bejelenthetik.

 

Ajánlást fogalmaz meg a testület a vállalkozások részére is:

Az utazásszervezők képviseletében eljáró utaskísérők segítsék elő utazási szolgáltatás igénybevétele esetén a fogyasztói jogok gyakorlását. Próbálják meg az utaskísérők az utazásszervezővel megbeszélve rendezni a problémát, adott esetben egy helyettesítő szolgáltatást ajánljanak fel és ne utasítsák el a fogyasztók jegyzőkönyv-felvételre irányuló kérését a helyszínen felmerült problémák közlésekor!

Az utazási szerződés megkötése előtt a vállalkozások az utast weboldalaikon, e-mailben, írásban (szórólapon) és szóban alkalmazottjuk útján részletesen tájékoztassák az utazás feltételeiről vagy az utazási csomag pontos tartalmáról.

Tartsák be emellett az utazásszervező vállalkozások panasz esetén a válaszadásra rendelkezésre álló 30 napos határidőt és a panasz elutasítása esetén adjanak érdemi indokolást. A válasz elmaradása, hiányos megfogalmazása, akár csak a megkésett reagálás a fogyasztói jogok sérelmével jár.

Amennyiben az utasok az utazásszervezővel vagy a légitársasággal nem tudnak megállapodni, beadhatják a kérelmet a Budapesti Békéltető Testülethez, ahol ingyenes és gyors eljárásban kerülhet sor a vita rendezésére. A fogyasztók többek között a Testület mobilapplikációjának segítségével is beadhatják kérelmüket.