Békéscsaba 40 perccel közelebb került Budapesthez

Forrás: MTI

 2016. június 09. 20:23

Átadták a közel 35 milliárd forintból felújított békéscsabai vasúti beruházást, amelynek révén 40 perccel csökken az utazási idő a békési megyeszékhely és a főváros között.

A beruházás csütörtöki hivatalos átadásakor elhangzott, hogy a fejlesztéssel kétvágányú kapcsolatot teremtettek Békéscsaba és Budapest között, a beruházás lényege a vasúti közlekedés versenyképessé tétele volt. A fejlesztések sora nem áll le, a vonal korszerűsítését folytatják Békéscsaba –Lőkösháza irányában is, a Békéscsaba – Szeged vonalat pedig villamosítják.

Fotó: MTI/Rosta Tibor


A projekt során korhűen rekonstruálták Békéscsaba 1933-ban megépült vasútállomását, átépítettek 25 kilométernyi vasúti pályát, megújult a felsővezetéki rendszer és a térvilágítás. A magasperonok és liftek létesítésével az utasok kényelmesebben és biztonságosabban közlekedhetnek az állomás területén. Díszburkolattal, parkosítással, szökőkúttal megújult az állomás előtti külső tér is.

A beruházás nemcsak a vasúti, hanem a közúti közlekedést is érintette, átalakítottak négy szintbeli útkereszteződést, kiépítettek egy új közúti aluljárót, egy kétszer-kétsávos felüljárót, három kerethidat, egy peronaluljárót és egy körforgalmat. Összesen 6 kilométernyi utat építettek. Parkolókat is létesítettek, valamint 16 térfigyelő kamerát is telepítettek.

Fotó: MTI/Rosta Tibor


A kivitelezés 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrás felhasználásával valósult meg.

A beruházás része volt a külön projektként, 5,85 milliárd forintból megvalósított Orosházi úti felüljáró kivitelezése, amelyet decemberben adtak át hivatalosan.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az avatáson kijelentette: Békéscsabát azzal is segítik, hogy az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt – Kondoros közti, 62 kilométeres szakaszát az idén elkezdik építeni, és még 2016-ban  tervezik kiírni a Kondoros – Békéscsaba szakasz kivitelezését, valamint reményei szerint az M8-as Kecskemét – Nagykőrös szakaszának megépítésére szóló felhívást is.