Békéscsaba közelebb került Budapesthez

Forrás: MTI

 2019. október 02. 16:02

Átadták a forgalomnak a nettó 145 milliárd forintos költséggel megépült M44-es gyorsforgalmi út Kondoros és Tiszakürt közötti szakaszát.

A Békés megyei Kardos településen megrendezett átadón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a most átadott 62 kilométer hosszúsági útszakasz révén 25 perccel rövidül meg Békéscsaba és Budapest között a menetidő.Hozzátette, hogy 2002 óta nem készült el egyszerre ilyen hosszban gyorsforgalmi útszakasz Magyarországon.

A délkeleti országrész megközelítése gyorsabbá vált

Fotó: NIF

Az államtitkár kiemelte, a kormány 2010 óta arra törekszik, hogy a közlekedésfejlesztést a gazdaságélénkítés szolgálatába állítsa. Mint mondta, előbb azonban talpra kellett állítani a gazdaságot, ami mostanra megtörtént, a gyarapodó gazdaság pedig nagyobb mozgásteret teremtett,  így lehetővé vált, hogy a közúthálózatot sem kizárólag az uniós elvárásokhoz igazodva fejlesszük.

A 2024-ig tervezett közútfejlesztési projekteket keretbe foglaló Útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd forint, amelynek nagyobbik hányadát, 1800 milliárd forintot a hazai költségvetés fedez, így a most elkészült Kondoros-Tiszakürt szakasz is hazai forrásból valósult meg - mondta az államtitkár.

Az Útprogrammal kapcsolatban emlékeztetett: a kormány arra vállalkozott, hogy négysávos közúti kapcsolatot létesít a ma még csak kétsávos főutakon elérhető megyei jogú városokba. E szándék a következő években valósággá válik Eger, Kaposvár, Salgótarján, Sopron, Szolnok és Zalaegerszeg mellett Békéscsaba esetében is - tette hozzá.

A most elkészült szakasz jelentőségéről szólva a térség országgyűlési képviselői, illetve az érintett két megye kormánymegbízottjai arról beszéltek, hogy az elkészült útszakasz egyszerre fogja szolgálni a biztonságos és gyors közlekedést, a beruházások ösztönzését, a térség felzárkóztatását, a munkahelyek teremtését és a népesség megtartását.

Nagy Róbert Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteit ismertetve elmondta: a 62 kilométeres szakasz kivitelezési munkálatait három részben végezték el a Duna Aszfalt, a Hódút, az Euroaszfalt, a Swietelsky, a Solt Út és az A-Híd konzorciumai.
Az óránként 110 kilométeres sebességre kialakított útszakaszon 46 műtárgy épült, köztük 20 aluljáró, 13 felüljáró, 7 vadátjáró és 6 ökológiai átjáró, Kunszentmártonban pedig a Hármas-Körös felett egy 450 méter hosszúságú új híd is.

Az új úton négy külön szintű csomópont is épült Kunszentmártonnál, Szarvasnál, Kardosnál és Kondorosnál.
A vezérigazgató közölte azt is, hogy már épül a Kondoros és Békéscsaba közötti szakasz, illetve folytatódik a beruházás Tiszakürt után Kecskemét felé.