Belgium a legtöbb korlátozó intézkedést feloldja hétfőtől

Forrás: MTI

 2022. március 05. 08:50

Belgiumban hétfőtől megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, amely a koronavírus-járvány megfékezésére két évvel ezelőtt bevezetett korlátozások legtöbbjének feloldását jelenti.

Nem lesz szükség többet az oltási igazolványokra, a maszkhasználat pedig csak a tömegközlekedésen, a kórházakban és a repülőtereken marad kötelező – jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Elmondása szerint a járványügyi korlátozások feloldását az tette lehetővé, hogy a fertőzések és az kórházi kezelések száma folyamatosan csökken az országban. Több mint 9 millió belga szerzett teljes védettséget, és legkevesebb 7 millióan kapták meg az emlékeztető oltást is.

Pénteken utoljára ülésezett a járványügyi intézkedésekért felelős belga konzultációs bizottság, mely egyebek mellett eltörölte a koronavírus elleni védettséget bizonyító oltási igazolványok belgiumi használatát, azokra csakis külföldi utazás esetében lesz szükség.

Megszűnik az általános maszkhasználati kötelezettség is Belgiumban

Fotó: dinozzaver/123RF.COM

Noha az általános maszkhasználati kötelezettség megszűnik, a maszk viselése továbbra is javasolt, főként beltérben, rendkívüli tömeg esetén, illetve olyan helyeken, ahol a másfél méteres távolságtartás nem biztosítható.Március 7-től az Európai Unióból érkező utazóknak nem kell többet a járványügyi nyomon követést lehetővé tevő nyomtatványt (PLF) kitölteniük, ez csakis az EU-n kívüli országokból érkezők számára marad kötelező. Azon európai utazók számára, akik teljes védettséggel rendelkeznek, beutazáskor nem írnak elő koronavírustesztet és karantén-kötelezettséget sem. A járványügyi szempontból veszélyes országokból, vagy régiókból érkezők esetében, a jelenlegi szűrési és karanténszabályok változatlanok maradnak.