Belgium eltörli a beutazási tilalmat, de nem ajánlja az "utazgatást"

Forrás: MTI

 2021. április 15. 14:52

Belgiumban a járvány visszaszorítását célzó korlátozó intézkedések jövő héttel kezdődő "óvatos" lazítása mellett döntött a kormány és a járványügyi konzultációs bizottság.

A határozat értelmében a mintegy három hétig tartó lezárás után, hétfőtől újranyithatnak az iskolák, de a középfokú oktatási intézmények második ás harmadik osztályos tanulói csak félidős távoktatásban folytathatják a tanulmányaikat. Ugyancsak hétfőtől megszűnik a nem elengedhetetlen célból történő beutazások tilalma, azonban az úgynevezett "vörös zónákból" érkezőknek 14 napos karantént és kétszeres tesztelést ír elő a belga kormány. Alexander de Croo belga miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a korlátozás eltörlése ellenére sem ajánlja az "utazgatásokat".

A "vörös zónákból" érkezőknek továbbra is 14 napos karantént és kétszeres tesztelést ír elő a belga kormány

Fotó: 123rf

Április utolsó hetében ismét megnyithatják kapuikat a nem alapvető árucikkeket kínáló boltok. A kozmetikus, fodrász, masszázs- és tetoválószalonok is újra fogadhatnak vendégeket.A kormány úgy tervezi, hogy május első hetében kinyithassanak a vendéglátó egységek kültéri teraszai, a vidámparkok és a piacok. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, ezt követően sor kerülhet a nagyobb lélegzetű sport- és kulturális események megtartására is.

A 11 és fél milliós lélekszámú Belgiumban az új fertőzéses esetek száma, az elmúlt hét napon 19 százalékkal csökkent. Naponta átlagosan 3422 megbetegedést regisztráltak. Enyhén, 7 százalékkal csökkent a kórházi felvételek száma is, azonban a járvány okozta elhalálozási arány 24 százalékkal nőtt az elmúlt héten. Az országban 5,49 százalékos az átoltottsági arány.