Belgium tesztelni fogja a Kínából érkező repülőgépek szennyvizét

Forrás: MTI

 2023. január 04. 16:18

A Kínából Belgiumba érkező utazókat érintő új intézkedéseket jelentett be a belga kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben: tesztkötelezettség nem lesz, de a repülőgépek szennyvizét elemezni fogják új vírusvariánsok után kutatva.

A The Brussels Times című, angol nyelvű brüsszeli hírportál beszámolója szerint Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter azzal indokolta az intézkedés fontosságát, hogy Belgium így további információkat tud gyűjteni az új koronavírus-variánsok lehetséges terjedéséről.

"Ami ma Kínában történik, az drámai" – fogalmazott Vandenbroucke, majd hozzátette: a belga kormányt aggasztja a fertőzöttek és a halálesetek nagy száma Kínában. Kiemelte: a kínai esetszámok nem okoznak azonnali kockázatot Belgiumban, köszönhetően a nagyarányú beoltottságnak.

A miniszter tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre Kínából érkező közvetlen járatok közül heti két repülőgép szennyvizét fogják vizsgálni, ami lehetővé teszi a vírus genomjának, azaz teljes örökítő információjának vizsgálatát az esetleges új variánsok kimutatására.

Ezenkívül azoknak az utasoknak, akik az elmúlt hét napban Kínában jártak és tüneteket mutatnak, gyorstesztet és lehetőség szerint PCR-tesztet kell végezniük. Az intézkedés célja az éberség fenntartása, valamint egy újabb járványhullám és egy esetleges ismeretlen vírusvariáns elleni felkészülés – tette hozzá a belga egészségügyi miniszter.

A belga hatóságok elemezni fogják a Kínából érkező repülőgépek szennyvizét, ami lehetővé teszi az esetleges új vírusvariánsok kimutatását

Fotó: 123rf.com

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerdai beszámolója szerint Olivier Véran belga szövetségi kormányszóvivő közölte: meg kell fontolni a Covid-teszt bevezetését minden Kínából érkező utas esetében. Elmondta, hogy egy Kínából érkezett keddi járat utasai között végzett tesztelés eredménye szerint minden harmadik utasnak pozitív lett a tesztje. Ez igazolja a frissen bevezetett intézkedések szükségességét – tette hozzá.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben átlagosan naponta 1440 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban, ami egyszázalékos emelkedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Naponta átlagosan 130 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, 19 százalékkal többet, mint az előző héten. Jelenleg 1985 fertőzöttet ápolnak belga kórházakban. Belgiumban naponta átlagosan 10-en halnak meg a fertőzésben, ez a mutató 41 százalékos emelkedést mutat.

A járvány kezdete óta 4 668 248-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal és 33 228-an haltak meg a szövődményekben Belgiumban.