Beperelték a KLM-et

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2019. január 21. 16:29

Beperelte a holland Fogyasztóvédő Tanács a hazai légitársaságot, a „no show” szabályozás szigorú alkalmazása miatt.

Az egyre nagyobb kapacitású repülőgépek folyamatos töltése alapvetően befolyásolja a cégek jövedelmezőségét, ezért igen nagy gondot okoz, mikor az induláskor egy-egy utas valamilyen okból nem jelenik meg (azaz no show utas lesz). A 60-as években létezett egy IATA-szabály, mely előírta, hogy a meg nem jelent utasoknak utólag a jegy árának 2 százalékát ki kell számlázni. Ez viszont olyan nagy méretű adminisztrációt kívánt, hogy szinte soha nem alkalmazták.

Az üres helyet közvetlenül indulás előtt már nem lehet eladni, ezért a légitársaságok általában „túlkönyvelik” a járatokat, számolva azzal, hogy többen nem jelennek meg. Így viszont az is megtörténhet, hogy mindenki megjelenik, és a túlkönyvelt utasok lemaradnak. Más gépre kell feltenni őket (drágább tarifáért), vagy szállodát fizetni nekik, ami szintén komoly költségekkel jár.

Március végén kiderül, milyen szabályozást alkalmazhat a KLM

Fotó: pixabay.com

A KLM most azt vezetné be, hogy azon normál tarifás rövidtávú és/vagy átszállójegyes „no show” utasok, akik az induláskor nincsenek a check in-ben, elveszítik foglalásukat nemcsak az adott járatra, hanem esetleg a csatlakozó más gépekre, sőt a visszaútra is. Ezt a gyakorlatot számos európai légitársaság alkalmazza már hosszabb ideje, és nem is sikertelenül. Mivel Hollandiában ezt a módszert még egyik szállítónak sem engedélyezték, a Külföldi Légitársaságok Hollandiai Szövetsége határozata szerint megbízták a KLM-et az új „No Show Szabályozás” kidolgozásával és bevezetésével.

Erre válaszul lépett a Fogyasztóivédő Tanács, és panasszal élt a Holland Kereskedelmi Kamara útján a területileg illetékes Haarlemmer Meer bíróságán. Az ügyet még az idei nyári menetrend bevezetése (2019. március 28.) előtt sürgősséggel fogják tárgyalni.

A KLM a hírt egy sajtótájékoztatón jelentette be, melyen Jan van der Velde szóvivő prezentációban mutatta be, hogy az elmúlt naptári évben (teljes nyári menetrend és fél-fél téli menetrend idején) milyen komoly bevételkiesést okoztak a tömeges „no show” utasok a légitársaságnak.

Kapcsolódó cikkek

Repülés környezettudatosan

2018. december 10.