Beperelték a Ryanairt

Forrás: g7

 2018. augusztus 16. 11:44

Augusztus 14-én nyújtotta be a bírósági keresetet a Ryanair ellen a légi utasok jogait védő német Flightright fogyasztóvédelmi portál Frankfurtban.

Augusztus második hetében több száz németországi járatot törölt az ír fapados légitársaság, mert a pilóták és a légiutas-kísérők egy része sztrájkolt. Oskar de Felice, a Flightright jogásza a Handelsblatt német gazdasági napilapnak azt mondta, hogy a Ryanair az évek óta alkalmazott bérpolitikájával és a szakszervezetekkel szembeni ellenállásával saját maga provokálta ki a sztrájkot: „A munkabeszüntetés a Ryanair megkérdőjelezhető személyzeti politikájának a logikus következménye.” A Ryanair azonban jelezte, hogy nem kíván kártérítést fizetni a járattörlések miatt.

A német fogyasztóvédelmi portál pereskedése egyelőre csak bátor kísérletnek tekinthető, mivel az előre bejelentett sztrájk után elvileg nem jár kártérítés az utasoknak. Bolyó Anikó, a magyar Flight Refund Kft. ügyvezetője a G7-nek azt mondta, hogy az európai uniós jogszabály szerint a légitársaságnak nem kell fizetnie, hiszen a sztrájk vis maior esetnek számít. Ennek ellenére Bolyó szerint érdemes megvárni a per végét, mert voltak már érdekes bírósági döntések.

Nem tudni, hogyan dönt a bíróság

Fotó: pixabay.com

A Handelsblatt két esetet elevenített fel. A német legfelsőbb bíróság 2012-ben a Lufthansa javára döntött, úgy ítélte meg, hogy a pilóták munkabeszüntetése miatt nem jár kártérítés az utasoknak. Idén áprilisban az Európai Bíróság viszont a pórul járt utasoknak adott igazat a Tuifly nevű légitársasággal szemben. Ebben az esetben azért járt a kártérítés, mert a pilóták nem jelentették be előre, hogy sztrájkolni fognak.

A Verdi szakszervezet augusztus 15-én kezdett tárgyalásokat a Ryanairrel, és azt szeretné elérni, hogy a közel ezer németországi légiutas-kísérő bére jelentősen emelkedjen. „A béreknek tervezhetőknek és méltányosaknak kell lenniük” – mondta a Verdi egyik vezetője, Christine Behle. Szerinte teljesen elfogadhatatlan, hogy néhány Ryanair-alkalmazott fizetése éppen hogy csak eléri a bruttó ezer eurót.