Beperli a Ryanairt az Olasz Utazási és Turisztikai Egyesületek Szövetsége

Forrás: turizmus.com

 2023. május 03. 11:22

Az Olasz Utazási és Turisztikai Egyesületek Szövetsége (FIAVET) úgy véli, a légitársaság szándékosan megnehezíti az utazási irodáknak, hogy értékesítsék a jegyeit.

A szervezet szerint már évek óta problémát okoz, hogy ha közvetítők, illetve utazási irodák árulják a Ryanair járataira szóló jegyeket, akkor az utasok sokkal bonyolultabb procedúrával juthatnak hozzájuk, mintha közvetlenül a légitársaságtól vásárolnák meg azokat – írta meg a Roadster.

A Ryanair ugyanis közvetítőnél történő foglalás esetén elkéri a személyazonosító dokumentumok másolatát, amelyhez képet is kell csatolni, és ezeket ellenőrzi, ami nagyban lelassítja a folyamatokat. A szakma szövetség álláspontja szerint a cég ezzel korlátozni akarja a harmadik fél általi értékesítést.

Beperli a Ryanairt a FIAVET az értékesítési politikája miatt

Fotó: 123rf.com

 

A FIAVET-nél úgy vélik, a Ryanair tisztességtelenül szerzi meg az utasok adatait azáltal, hogy arra ösztönzi őket, hogy közvetlenül a weboldalán keresztül foglaljanak jegyet, és így előnyre tesz szert a kiegészítő termékek, például az autóbérlés értékesítése során is.

A szövetség szerint a Ryanairnek fel kell ismernie, hogy az utazási irodák az utasok, nem pedig a légitársaságok ügynökeiként működnek – írja a hír eredeti forrása, a ch-aviation.

A FIAVET már 2011-ben is indított egy pert a Ryanair ellen, és kártérítést is kapott, de mint a szervezet hozzátette, most ismét kénytelenek a bírósági eljárást mérlegelni, hogy megvédjék a Ryanair-jegyek értékesítéséhez való jogukat.

A Ryanair sosem titkolta, hogy nincsenek ínyére a közvetítők, olyan is előfordult, hogy érvénytelenítette a harmadik fél által eladott jegyeket. Nemrégiben a fapados légitársaság egy svájci bíróságon pert vesztett a LastMinute.com online utazási irodával szemben, amellyel immár 15 éve áll jogi csatározásban. Bár a svájci legfelsőbb bíróság az online iroda javára döntött, a Ryanair közölte, hogy a döntésnek "nincs gyakorlati hatása", és továbbra is fenntartja a közvetlen értékesítési modelljét.