Beperlik a holland kormányt az amszterdami reptéri korlátozások miatt

Forrás: turizmus.com

 2023. március 06. 13:46

A KLM több másik légitársasággal együtt pénteken közölte, hogy bepereli a holland kormányt, amiért korlátozza a járatok számát az amszterdami Schiphol repülőtéren.

A Schiphol járatainak 60 százalékát bonyolító KLM, az Air France-KLM csoport holland részlegének szóvivője bejelentette, hogy az érintett cégek idézést küldtek a kormánynak. A KLM keresetéhez csatlakozott még a Delta Airlines, az easyJet, a TUI és a török Corendon Airlines is.

Közös nyilatkozatukban az áll, hogy többmilliárd eurós beruházásokat hajtottak végre a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, valamint szerintük a holland kormány nem vette figyelembe a zajcsökkentés megvalósítására szolgáló alternatív működőképes megoldásokat – számol be róla a Reuters.

Pénteken a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közölte, hogy támogatja a légitársaságok keresetét. Az IATA közleményében az áll, hogy a schipholi kapacitáscsökkentésről szóló rendelet ügyében a kormány nem folytatott megfelelő konzultációt az iparággal, és a járatcsökkentést első számú eszköznek tekintette.

A KLM több másik légitársasággal bepereli a holland kormányt amiért korlátozza a járatok számát amszterdami Schiphol repülőtéren

Fotó: 123rf.com

 

Az Amszterdam-Schipol repülőtér 2023 novemberétől tovább csökkentené az éves járatkapacitásást 460 000 járatra a jelenlegi 500 000-ről, 2024-re pedig 440 000-es kapacitást tűztek ki célul.

A holland infrastrukturális minisztérium pénteken reagált a történtekre. Közölték, hogy a perre való tekintettel nem tudnak közvetlenül foglalkozni a vállalatok által felhozott érvekkel, azonban elmondták, hogy jelenlegi politikájuk a lakosok törvényes jogainak védelmét célozza, és továbbra is elkötelezettek a 2024 novemberére kitűzött 440 ezres cél teljesítése mellett.