Berci gondoskodik a gyerekek nagybereki kalandjairól

Forrás: turizmus.com

 2022. május 23. 11:43

A Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton játszódik, ahol 2022. május 20-án országos sajtóbemutató keretében ismertették meg a nagyközönséggel a mesekönyvet.

A Balaton déli partjának kevésbé ismert térségét és élővilágát mutatja be a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete, a „Berci és a balatonfenyvesi kisvasút”. A Nagyberek bővelkedik nyári kalandokban, főleg, ha a balatonfenyvesi kisvasút mozdonyai és a környék növény- és állatvilágának tagjai gondoskodnak róla.

Berci, az Mk-48-as, valamint Izom és Pacsirta, a két C50-es mozdony, ha kell, tüzet oltanak, védve a különleges tájat, ha kell, egy kis északi pocoknak segítenek, hogy Tihanyba tudjon utazni az ürgeesküvőre. A ma is közforgalmú Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton szolgálatot teljesítő mozdonyok teljes összhangban élnek a környék növény- és állatvilágával és természetvédelmi szemléletükből jócskán át tudnak adni a mesékkel megismerkedő gyermekeknek is. A sorozat nem titkolt célja, hogy a történetek elolvasása után a család együtt kiránduljon a kisvasutak nyomvonalai mellett található csodálatos hazai tájakon.

Berci, az Mk-48-as mozdony a könyvben és az életben

Fotó: Csontos Péter

Kalandok és ismeretterjesztés

A valóságban is szolgálatot teljesítő nagyon kedves mozdonykarakterek a mesék segítségével átélhetővé varázsolják nemcsak a kisvasutak különleges hangulatát, hanem a Nagyberek tájegység élővilágának sokszínűségét is.

A mesekönyv-sorozat legújabb kötetében is tudatosan kap nagy hangsúlyt a szemléletformálás, hiszen a gyermekek a szórakoztató történetek megismerésekor játszva sajátíthatják el a természetvédelem alapjait.

A kiadvány törekszik arra, hogy a Balaton egy szerves tájként is megjelenjen, ezért a második mese igazi utazási történet, amelyben Balatonfenyvestől egészen a tihanyi ürgekolóniáig vezet a kis- és nagyvasúttal megtett út. A meséket az előzékoldalakon a gyermekek számára is jól érthető, látványos nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató „minilexikon” is kiegészíti.

A könyvet vasútszakmai szempontból a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt., az élővilágot bemutató részek kapcsán pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság támogatta, így a kötetben megjelenő információk szakértői egyeztetés után váltak a tartalom részévé.

 

A sorozat szellemisége – élménypedagógiai program

A „Kispöfögők” mesekönyv-sorozat a hazai kisvasutak különleges világán keresztül jeleníti meg Magyarország sokszor rejtett, kevésbé ismert csodáit. A sorozat tudatosan vállalja fel a természeti szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai természeti, turisztikai, kulturális értékek bemutatását.A mesekönyvekre egyedi élménypedagógiai program épül, amely segítségével a 4-10 éves korosztály, vagyis az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások számára a kiadó speciális foglalkozásokon, tanórákon mutatja be hazánk növény- és állatvilágát.

A könyv alkotói: Csohány Domitilla író és Győri Zsolt illusztrátor

Fotó: Csontos Péter

Kiterjesztett meseélmény

A kiadó fontosnak tartja, hogy a gyermekek újra és újra át tudják élni a mesekönyv történeteit, sőt annak örülne, ha továbbgondolnák a meséket. Az igazán különleges meseélményt a kicsik természetesen a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, a valóságban is találkozva a mese szereplőivel, fontos részleteivel.

A kiterjesztett meseélmény megtapasztalásához komplett és fontos segítség lehet a kispofogok oldalon található sok-sok további információ.

Az olvasmányos, izgalmas, nyelvhasználatában nem mindent leegyszerűsítő, mégis a korosztály számára jól befogadható történeteket tartalmazó mesekönyvek írója Csohány Domitilla. Az egyedi és nagyon szerethető karaktereket, valamint a csodálatos színharmóniában pompázó képeket Győri Zsolt alkotta meg.