Berlin a turistakutyákat is megadóztatja

 2014. március 03. 16:18

A turistákkal érkező kutyák után is meg kell fizetni a turistaadót Berlinben, a bevételt a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Az év elején bevezetett adóról szóló jogszabály végrehajtási rendelete alapján a kereskedelmi szálláshelyeken bejelentkező vendégeknek duplán kell megfizetniük a City Tax elnevezésű idegenforgalmi adót, ha kutyát hoznak magukkal a német fővárosba - írták hétfőn német lapok.

A tartományi rangú Berlin kormányának pénzügyi szenátora szóvivője útján megerősítette a beszámolókat. Amennyiben a szállásadó külön díjat számol fel a vendéggel érkező állat ellátásért, az adót is kétszeresen kell beszedni. Ugyanakkor kivételek is vannak, a vakvezető kutyák után és a munkavégzés céljából tartott ebek után nem kell megfizetni az extra idegenforgalmi adót - közölte a szóvivő.

A City Tax bevezetéséről tavaly döntöttek Berlinben. A súlyosan eladósodott város vezetése évi 25 millió eurót vár az új adótól, a bevételt a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére szánják. A kezdeményezést egyebek között azzal indokolták, hogy számos német nagyvárosban, például Kölnben, Hamburgban és Brémában már régen kivetették ezt az adófajtát.

Az adót a hotelekben, hostelekben, panziókban, kempingekben és egyéb szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák után kell megfizetni. Alapja a nettó szállásdíj, mértéke egységesen 5 százalék.

Berlinben tavaly 11,3 millió turistát regisztráltak, ami minden korábbinál nagyobb szám és 4,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A vendégéjszakák száma 8,2 százalékkal 26,9 millióra emelkedett.

A 3,5 millió lakosú német fővárosban csaknem 800 szálloda, panzió és hostel működik összesen 133 ezer férőhellyel, amivel Berlin megelőzi egyebek között New Yorkot. A csaknem 300 ezer embert foglalkoztató idegenforgalom a legfontosabb gazdasági ágazat a számottevő iparral nem rendelkező városban.