Betört a digitális techológia a Tiltott Városba

Forrás: MTI

 2016. július 08. 18:01

Kína legnagyobb internetes szolgáltató vállalatával, a Tencenttel szövetkezett a Tiltott Város arra, hogy a legkorszerűbb formában segítse a pekingi Palotamúzeum kincseinek és örökségének népszerűsítését.

A digitális technológia szerepének növeléséről szóló nyilvános bejelentéssel egy időben a Tencent lejátszott egy videót, amelyen Csu Ti, a Ming-dinasztia császára, a palota építtetője táncol és a Tencent közösségi platformjait, azonnali üzenetküldő alkalmazásait - a WeChat-et és a QQ-t - használva, hangulatjeleket küldve csetel az ágyasaival.

A mini videót csupán figyelemfelkeltésnek szánták, jelezvén: együttműködésükkel a mintegy 600 éves múltat szeretnék megőrizni és a mába idézni azoknak a technikai eszközöknek a segítségével, amelyekkel ma már a kínaiak többsége, de különösen a fiatal korosztály mindennapjaiban együtt él.

Az évente 15 millió látogatót fogadó Tiltott Város gazdáinak nem ez az első kísérlete a császárok egykori lakhelyének bemutatására a világháló segítségével.

Fotó: leshangyou.com

 

A rejtélyes múltú épületegyüttes területén zajlott misztikus történésekről, a palota egykori lakóiról már korábban is közöltek színes, illusztrált írásokat a közösségi médiában. Ezzel egy időben a múzeum művészeti gyűjteménye által inspirált, valamint az egykor a palota falai között élt és dolgozott embereket idéző igényes kivitelezésű emléktárgyak értékesítésébe is belekezdtek, amely egymilliárd jüanos (42,6 milliárd forint) bevételt hozott.

A Tiltott Városban ma már nemcsak fejhallgatós idegenvezetéssel találkozhat a látogató, de interaktív alkalmazások sora teszi élvezhetőbbé a múzeumi remekekkel való ismerkedést, emészthetőbbé a gyűjteményről szóló információkat.