Beúsztatják a Tisza-tavi kerékpáros híd elemeit

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 30. 18:53

A Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút első mederelemének beemelésével látványos szakaszához ért a mintegy 6,5 km hosszú kerékpárút megvalósítása. Jövő már kerékpározhatunk az új hídon.

Az épülő létesítmény egyaránt szolgálja a térség hivatásforgalmi és turisztikai kerékpáros igényeit, a Tisza-tavi kerékpárút részeként megteremti a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit a két település között, a 33. sz. főút mentén – írja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapján.

A 280 méter hosszú kerékpáros Tisza-híd a gépjárműforgalomtól fizikailag elválasztva oldja meg a Tisza folyó, az Eger és Szomorka patakok kerékpáros áthidalását.

A hídelemek beúsztatása – augusztus 29-ei kezdettel – két 40 méteres bárka segítségével történik, amelyekre egyenként telepített, 200 tonna teherbírású autódaruk emelik párhuzamosan a szerkezet elemeit a már elkészített alépítményekre.

A Tisza kerékpáros hídjának acélszerkezete várhatóan november végére nyeri el végleges alakját

Fotó: NIF

A Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút nyomvonalán a Tisza-hídon kívül további három hídszerkezet (Eger és Szomorka patakok hídjai, illetve az öblítőcsatorna műtárgya), két támfal és vasúti keresztezések megvalósítására kerül sor, melyek kivitelezése párhuzamosan, jelenleg is folyik. A kivitelezés várhatóan 2020 májusában fejeződik be.

Az épülő 6,5 kilométeres szakasz által teljesen körbekerékpározhatóvá válik a Tisza-tó. A tó körüli töltésen futó körút hossza a mostani fejlesztéssel 65 kilométeres lesz.