Beutaztatók áfacsapdában

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. május 08. 16:20

Különösen a beutaztató irodák gazdálkodására lesz nagy – méghozzá rendkívül negatív – hatással az áfatörvény egyik jövő évi módosítása, amely néhány hete vált ismertté – olvasható a Turizmus.com magazin májusi számában.

A módosítás nyomán ugyanis az utas fogalma kikerül a törvényből. Ez a látszólag ártalmatlannak tűnő változás azt eredményezi, hogy az utazási csomag viszonteladónak történő értékesítése is az utazásszervezésre vonatkozó speciális szabályok (árrésadózás) szerint adózik majd, ami jelentős drágulást hoz a külföldre kiajánlott utak árában.

A jelenlegi szabályok szerint az utas az a természetes vagy nem természetes személy, aki vagy amely saját nevében, saját javára veszi igénybe az utazást. A szolgáltatást igénybevevőnek nyilatkoznia kell az utazásszervező részére arról, hogy az utazásszervezési szolgáltatást utasként veszi igénybe. Az árrésadózást az utasnak eladott utaknál kell alkalmazni. A külföldi partnerirodák felé történő értékesítés során ezzel szemben az áfatörvény általános szabályai szerint kell megállapítani az áfát. A csomagot alkotó szolgáltatások áfája ebben az esetben levonható, és mivel a kötelezettséget a megrendelő székhelye szerint kell teljesíteni, a külföldi viszonteladó áfát nem tartalmazó számlát kap, az áfafizetési kötelezettség pedig őt terheli a számlán szereplő összeg után.

Ha megszűnik az utas fogalma, az az adóalany is utasnak fog minősülni, amely más javára veszi igénybe a szolgáltatást, ezért esik 2020-tól az árrésadózás alá a viszonteladó felé történő értékesítés is.

 

Súlyos versenyhátrányba kerülnek a hazai beutaztatók

A módosítással kapcsolatban a Magyar Utazási Irodák Szövetsége és a Magyar Beutaztatók Szövetsége hasonló állásponton van.

A májusi Turizmus.com magazin

Fotó: turizmus.co magazin

Falus János, a MUISZ Gazdasági Bizottságának elnöke, a Quality Tours Hungary beutaztató iroda ügyvezetője szerint súlyos versenyhátrányba hozza a hazai beutaztatókat, hogy visszakerülnek az árrésszabályozás alá.

A csomagelemek áfája ugyanis ezentúl az ár része lesz, amit már nem lehet levonni, csak költségként figyelembe venni az árrésadó kiszámításánál. A Magyarországon kirívóan magas áfát figyelembe véve ez már akkor is óriási problémát jelentene, ha a potenciális versenytársaknak számító országok is így számláznának. A legfőbb gond az, hogy ezek az országok, illetve többen közülük vélhetően egyelőre nem vezetik be ezt a szabályozást.

Falus János szerint nem találtak arra vonatkozóan európai uniós dokumentumot, hogy az áfaszabályt 2020-tól kötelező lett volna módosítaniuk a hazai törvényhozóknak. A módosítás hátteréről azt kell tudni, hogy néhány EU-tagország megtámadta a jelenleg érvényben lévő irányelv azon rendelkezését, hogy fordított áfával lehet fizetni a B2B kapcsolatrendszerekben. Az Európai Bíróság ezeknek a tagországoknak adott igazat, de a rendelkezés ettől függetlenül mindmáig érvényben van.

A fordított adózás lehetőségének megszűnése miatt az azt továbbra is alkalmazó környező országok jóval kedvezőbb árú ajánlatokkal tudnak majd megjelenni a piacon. Már csak ezért sem lehet automatikusan megemelni a kiajánlásra kerülő árakat. De azért sem, mert az elmúlt években sokat emelkedtek a hazai szolgáltatók árai, így valójában 30-40 százalékos emelést is kellene érvényesíteni a viszonteladók felé, ha a beutaztatók mindent bekalkulálnának az árba, és nem nyelnék le az árrés rovására az áremelések egy részét – magyarázza Falus János. Félő, hogy az irodáknak gyakorlatilag nem marad nyereségük, akkora lesz a konkurenciaharc. Az pedig biztosra vehető, hogy a szükséges árcsökkentések miatt csökken a szolgáltatás minősége is.

Ráadásul a legtöbb iroda már kiajánlotta a jövő évi árait, mire ez a módosítás megjelent, az utólagos emelést pedig nem igazán szerencsés foganatosítani.

A MUISZ már vázolta a Pénzügyminisztérium felé, milyen hatása lesz a módosításnak, és azt szeretné elérni, hogy legalább addig halasszák el a bevezetését, amíg azt az EU kötelezővé nem teszi valamennyi tagország számára, úgy, hogy az irodáknak elegendő idejük legyen felkészülni az új szabályokra, illetve partnereiket is fel tudják készíteni az árképzés változására.

Súlyos versenyhátrányba hozza a hazai beutaztatókat, hogy visszakerülnek az árrésszabályozás alá

Fotó: turizmus.com

 

A felkészüléshez hosszabb időre lenne szükség

Hollósi Mónika, a Budatours gazdasági vezetője, a MABEUSZ adó és könyvelési munkacsoportjának képviselője is úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a szövetség minden lehetséges eszközzel élni kíván a megoldás előmozdítása érdekében.

Mint elmondta, a MABEUSZ legutóbbi ülésén a tagság egységesen kifejezte ellen­érzését az adószabályozás jövőre várható módosítása miatt.

Állásfoglalásuk szerint az uniós szabályozás nem egységes, és tudomásuk szerint jövőre sem lesz az. Bár az unió egyes országaiban nem ismeretlen az árrés szerinti adózás, jelenleg nem tudnak olyan országról, amelyik már 2020-ban bevezetné az árrésadós számlázást a beutaztatásban. Sőt több országban, így Csehországban éppen most kezdik el alkalmazni a fordított áfával történő számlázást az utazási csomagoknál.

A módosítás előzetes számításaik szerint 20-25 százalékos áremelkedést jelent majd, ami egyértelmű versenyhátrányt fog eredményezni a magyar irodák számára. A szakmának már most is nehéz tartani a versenyt a környező országok árszintjével, és ez sajnos tovább fog erősödni, hisz a nálunk érvényben lévő magasabb áfa miatt árrésáfázás esetén nagyobb arányban növekszik a bruttó ár, mint a környező országokban.

A MABEUSZ-tagirodák számára az lenne elfogadható, ha a módosítás hatályba lépését – amennyiben ténylegesen elkerülhetetlen ezen adózási forma bevezetése – két évvel kitolnák, így a vállalkozások fel tudnának készülni a változásra.

Ezenkívül szükséges lenne tisztázni a számla kötelező adattartalmi elemeit, hiszen az árrés adóértékének a feltüntetése további versenyhátrányt jelent a beutaztató irodák számára, mivel kiszámíthatóvá teszi magát az árrést, ami semmilyen más szektorban nem fordul elő.

***

Ha szeretne hasonló szakmai témákról olvasni, legyen a Turizmus.com nyomtatott magazin előfizetője!