WTTC: Sokkal nagyobb a bevásárlóturizmus jelentősége, mint azt eddig gondoltuk

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 07. 16:08

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) legújabb jelentésében a globális kiskereskedelmi turizmust vizsgálta, az eredmények megváltoztathatják a bevásárlóturizmusról való gondolkodásunkat.

A WTTC és a Hongkongi Műszaki Egyetem Vendéglátás és Turizmus Kutatóközpontja által a The Bicester Collectionnel együttműködve készült jelentés betekintést nyújt az utazók vásárlási szokásaiba, beleértve a városon kívüli kiskereskedelmi célpontok látogatását, és kiemeli az olyan, újonnan megjelenő trendeket, mint a fenntartható kiskereskedelem.A jelentés rávilágít a kiskereskedelmi turizmusban rejlő hatalmas kiaknázatlan lehetőségekre mind a desztinációk, mind a vállalkozások számára.A legtöbb piac – az amerikai kontinens és Európa vezetésével – 2021-ben kezdett kilábalni a koronavírus-járvány hatásaiból, majd figyelemre méltó növekedést mutatott.

A kiskereskedelmi turizmus kulcsszerepet játszott az utazási és turisztikai ágazat fellendülésében, 2022-ben 82%-kal növelte a beutazó turizmusból származó bevételeket. A vásárlás már nem csupán szabadidős tevékenység; alakítja az utazási döntéseket, növeli az úti cél vonzerejét, növeli a devizabevételeket, valamint támogatja a helyi márkákat és termékeket.

A jelentés kiemeli a feltörekvő trendeket, köztük a "retailtainment" – a kiskereskedelem és a szórakozás ötvözése – jelenségét, amely a vásárlás ösztönzésére és a vásárlói élmény fokozására irányul.

A kiskereskedelmi turizmusban óriási kiaknázatlan lehetőségek vannak a jelentés szerint

Fotó: 123rf.com

 

Julia Simpson, a WTTC elnöke és vezérigazgatója elmondta: "A kiskereskedelmi turizmus már nem csupán a szuvenírvásárlásról szól; ez az utazási és turisztikai ágazat fellendülésének egyik motorja, amely jelentősen hozzájárul a bevételhez, a munkahelyteremtéshez és az általános gazdasági növekedéshez."

"A Covid-19 járvány után a fenntarthatóság az utazás és turizmus területén tovább fog nőni, és elengedhetetlen, hogy a kiskereskedők megértsék, hogy a vásárlók és az utazók mennyit hajlandóak fizetni a fenntartható termékekért" – mondta Haiyan Song professzor, a Hongkongi Műszaki Egyetem Hotel- és Turizmusmenedzsment Iskolája Vendéglátás és Turizmus Kutatóközpontjának igazgatója.

A jelentés betekintést nyújt a mai bevásárlóturisták költési szokásaiba és preferenciáiba. Míg a nagy utcai üzletek továbbra is népszerű bevásárlócélpontok maradnak, a városon kívüli kiskereskedelem is egyre népszerűbb, a felmérésben részt vevők mintegy harmada számolt be ilyen célpontok felkereséséről. Emellett az online vásárlás inkább kiegészíti, mint helyettesíti a hagyományos kiskereskedelmi élményeket.