Bevezetnék az európai polgárok utazási kártyáját

Forrás: turizmus.com

 2016. november 29. 17:55

A Turizmus Európai Napja alkalmából kiemelt figyelem szegeződött az ágazatra. Nemcsak az egyik legfontosabb munkahelyteremtő, de erősíti is az uniós polgárság érzését. Ezt erősítendő, az EU-nak be kellene vezetnie az európai polgárok utazási kártyáját – hangzott el.

Régiók Európai Bizottságának (RB) turizmussal foglalkozó előadója, Hanspeter Wagner (AT/EPP), a tiroli Breitenwang polgármestere a következőképpen fogalmazott a Turizmus Európai Napja alkalmából rendezett konferencián, ahol három európai biztos is jelen volt: „európai utazásai során sok európai polgár felismeri az európai polgárság előnyeit. Rájönnek, hogy védett fogyasztók és védett utasok, hogy vámmentesen vásárolhatnak, hogy 19 uniós országban ugyanazt a fizetőeszközt használhatják, és szabadon mozoghatnak a schengeni térségben. Ebből tőkét kell kovácsolnunk, és még többet kell tennünk."

Hanspeter Wagner hozzátette: „Az európai polgárok utazási kártyájával az uniós polgárok például kedvezményes árakon utazhatnának a tömegközlekedési eszközökön, kedvezményes belépőket kaphatnának a programban részt vevő uniós régiók és városok múzeumaiban. Létre kellene hoznunk egy 'DiscoverYrope' nevű, a közösségi médiával is összekapcsolható GPS-alkalmazást, amely hasznos információkat kínálna az adott uniós országról, és a polgárokat vicces formában tájékoztatná és jutalmazná egy európai utazásokat kínáló programon keresztül.

 

Ezek és más javaslatok – köztük az Intelligens Turizmus Európai Fővárosa díjra tett javaslat – megtalálhatók a Hanspeter Wagner által készített véleményben, melyet december 7-én terjesztenek az RB – a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése – plenáris ülése elé elfogadásra.

 

 


 

Az európai idegenforgalom számokban:

Európa a világ első számú idegenforgalmi célpontja, ami 2015-ben 51% részesedést jelentett számára a világpiacból. Az idegenforgalmi ágazat – közvetlen és közvetett módon – az EU-28 GDP-jének 9.9%-át állítja elő, és ez a szám 2026-ra a GDP 11%-ára emelkedhet. Az EU-ban az utazási és idegenforgalmi ágazat csaknem 25 millió embert foglalkoztat, és a látogatók évente 374 milliárd eurót generálnak. Akkor, amikor a munkanélküliségi ráta drasztikusan emelkedik, az utazási és idegenforgalmi ágazat továbbra is vezető munkahelyteremtő Európában (és világszerte), és magas a női és fiatal munkavállalók aránya is. Az ágazat jellege tovább növeli annak jelentőségét, mivel egy elsősorban a kkv-kra épülő, munkaintenzív iparágról van szó.

 


 

 

Hanspeter Wagner javaslatait támogatja Ujhelyi István (HU/S&D), az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága (TRAN) által létrehozott idegenforgalmi munkacsoport elnöke is. „Ha a polgárokat közelebb kívánjuk hozni az uniós intézményekhez, kölcsönös egyetértésen alapuló, konkrét projektekre van szükségünk," jelentette ki Újhelyi István, aki a konferencia egyik előadója volt. Mindezt elérhetjük, ha ingyenes vonatjeggyel megkönnyítjük az utazást a fiatal generációk számára, és felhívjuk a figyelmet az európai idegenforgalmi úti célokra az Európa Turisztikai Fővárosa díjjal. A polgárokkal és a civil társadalommal, ezen belül az idegenforgalmi ágazat szereplőivel folytatott párbeszéd révén az elkövetkező években minden bizonnyal sikerre tudjuk majd vinni egész Európában ezeket a programokat."

Patrick Torrent, a NECSTouR (Európai régiók hálózata a versenyképes és fenntartható idegenforgalomért) elnöke, aki szintjén támogatja az RB saját kezdeményezésű véleményét, alátámasztotta az összes kormányzási szint és az európai idegenforgalmi ágazat összehangolt fellépésének a fontosságát.

A következőket mondta: „A közös fellépés lehetőséget jelent a régiók számára sokféleségük kihasználására, amelynek révén a turisztikai élmények széles skáláját nyújthatják. Az intelligens marketing és az európai mobilitási programok a közös fellépési terv részét kell, hogy képezzék."

A Turizmus Európai Napján felszólalt három európai biztos is: Navracsics Tibor, oktatásügyi, ifjúságpolitikai és kulturális biztos; Elżbieta Bieńkowska, belső piaci, ipar-, vállalkozás- és kkv-politikai biztos; továbbá Karmenu Vella, környezetvédelmi biztos.

 


 


A Turizmus Európai Napja 2016:

Az idei év témája: „A szinergiák erősítése az idegenforgalom, valamint a kulturális és kreatív iparágak között. Innovatív megoldások mint a munkahelyteremtés és a növekedés motorjai". A konferencia keretében sor került politikai vitára és a bevált gyakorlatok cseréjére azzal kapcsolatban, miként lehetne jobban kiaknázni az idegenforgalom, valamint a kulturális örökség és a kreativitás közötti szinergiákat az európai idegenforgalmi ágazat versenyképessége és fenntartható növekedése érdekében. A rendezvénynek mintegy 400 résztvevője volt, köztük európai biztosok és az Európai Bizottság más képviselői; az EU tagállami és regionális szintű közhatóságainak magas rangú képviselői; prominens európai ágazati szövetségek, valamint az idegenforgalmi és utazási ágazat képviselői és más érintettek.