Bezárt a Lagun Travel, kétséges a befizetett utak visszatérítése

Szerző: dr. Neiger Kata

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 26. 10:13

Beszüntette tevékenységét a magyar piacon csupán online működő, a Seychelle-szigeteken bejegyzett LagunTravel. Mire számíthatnak a károsult utasok? A kialakult jogi helyzetet ismerteti dr. Neiger Kata ügyvéd, turizmus- és utazásjogi szaktanácsadó.

Egy utazás célja minden esetben az, hogy az utasok életre szóló élményt szerezzenek. A tervek és a valóság azonban a várthoz képest néha máshogy alakul.

Még nem telt el egy nap, hogy nyilvánosságra került, a LagunTravel utazási iroda befejezi utazásszervezési tevékenységét. A weboldalán az ezzel kapcsolatos tájékoztatás már szerepel, és az iroda egy gmail-es e-mail címet jelölt meg, melyen az érintettek kártalanítással kapcsolatos leveleit várják.

Az iroda tájékoztatta már utasait, hogy a cég biztosítása a külföldön ragadt utasok hazaszállítására terjed ki, azonban a már befizetett, de még le nem utazott utazási szerződésekre nem.

Az utazási iroda úti céljai között a Seychelle-szigetek és a Maldív-szigetek is szerepelt, melyek kedvelt utazási célpontok a magyarok körében is, így várhatóan jelentősebb számú károsultat érint az iroda fizetésképtelensége.

Az eddig megismert információk alapján azonban az utasoknak nem lesz egyszerű a pénzükhöz jutni, ha az iroda azt önként, bármely okból nem tudja visszafizetni.

A LagunTravel Ltd. nem Magyarországon bejegyzett cég, nem is EU-s tagállamban bejegyzett vállalkozás, hanem helyileg a Seychelle-szigeteki Mahéban található és szolgáltatásait online nyújtotta.

Magyarországon a Budapest Főváros Kormányhivatala Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti osztálya vezet nyilvántartást az engedéllyel – és vagyoni biztosítékkal – rendelkező utazásszervezőkről, de az utazási iroda ezen nem szerepel se magyar vállalkozásként, se határon átnyúló szolgáltatóként.

Álomszép tengerpart a Seychelle-szigeteken. Lesz, akinek tényleg csak álom marad ez a nyaralás...

Fotó: 123rf.com

Az utazási iroda weboldala szerint az iroda rendelkezett biztosítással, de a biztosító nevére és a biztosítás tartamára vonatkozó információ nem található meg a honlapon. A foglalással rendelkező utasoknak küldött tájékoztatás szerint a biztosítás nem fedezi a szerződéssel rendelkező utasok befizetéseit, kizárólag a kint rekedt utasok hazaszállítását, de ilyen utas szerencsére nincs.

Ha a magyar jog szerinti vagyoni biztosítékkal rendelkezett volna az utazási iroda – ahogy azzal az engedélyezett utazási vállalkozások rendelkeznek –, akkor annak a befizetett részvételi díjakra is fedezetet kellett volna nyújtania.

A Magyarországon, úgy tűnik, kizárólag online működő utazási iroda a rendelkezésre álló adatok szerint jelentős előnyhöz juthatott, mert úgy nyújtott utazási szolgáltatást, hogy nem kellett a tevékenységét engedélyeztetnie, nem kellett azt a magyar szabályok alá rendelnie és nem kellett anyagi terhet vállalnia a magyar jog szerinti vagyoni biztosíték biztosításával.

A társaság jelenlegi formában elérhető weboldalán általános szerződési feltételek sem találhatók – kérdés, hogy volt-e egyáltalán –, így az utazásszervezési tevékenységük jogi háttere nem teljesen tisztázott.

Egy ügyvéd számára elsődlegesen az utasok rendelkezésére álló összes dokumentum áttekintése szükséges, de a jelenleg a közhiteles nyilvántartásban is megtalálható információk alapján egy jogi eljárás megindításának a lehetősége elenyésző.

Az eset konklúziója, hogy egy online működő utazási irodánál történő foglalás nagyobb körültekintést igényel az utasoktól és nagyobb kockázatot jelenthet, mintha egy Magyarországon jogszerűen működő utazási irodába térnének be, akár az iroda ajtaján, akár a weboldalán – összegzi a tanulságot dr. Neiger Kata ügyvéd.