Bezárt az STA Travel svájci anyacége és brit leánya

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 24. 16:10

Több mint 40 év után beszüntette működését az elsősorban ifjúsági utaztatással foglalkozó STA Travel. A lépés az STA Travel Magyarország Franchise Kft-t nem érinti.

Az STA Travel svájci anyacége, az STA Travel Holding a múlt hét csütörtökön jelentett fizetésképtelenséget, ezt követően a Nagy-Britanniában több mint ötven irodával működő leányvállalat is beszüntette működését péntek este.

 

Az STA Travel Holding közleményében azt írja, hogy "a koronavírus-járvány miatt tetszhalott állapotba került az utazási iparág".

Az utóbbi hónapokban mindent megtettek, hogy túléljék a járványt, ugyanakkor a foglalások üteme elmaradt a várakozásoktól, mivel az utasok bizonytalanok a még 2021-ben is várható utazási korlátozások miatt – írták közleményükben.

Azt is hozzátették, hogy a fizetésképtelenség bejelentése csak a svájci központot érinti, az egyes országokban működő STA-irodák ettől függetlenül folytatják működésüket.

A magyarországi STA-iroda, amelyet az STA Travel Magyarország Franchise Kft. működtet, független magyar cég, így dolgozik tovább.

A magyarországi STA Travel 15 éve működő, A-minősítésű IATA-iroda, amely önállóan rendelkezik minden engedéllyel, biztosítékkal és feltétellel, amelyek munkájukhoz szükségesek. A munkatársak szomorúan és meglepetéssel fogadták a külföldi csőd hírét, és sajnálják, ha a kinti kollégák munkahelye, s az általuk felhalmozott széleskörű tapasztalat elvész.

Az STA Travel piaci megítélését jól mutatja, hogy a bezárás hírére nem az ilyenkor megszokott negatív hangvételű cikkekkel reagált a brit sajtó, hanem az utazók őszinte szomorúságának teret engedve.

„A brit eset is rávilágít: baj esetén nem feltétlenül a legjobbak élnek túl, jelenleg érdemes volna a társadalmilag is hasznos cégek fennmaradását Európa-szerte segíteni’ – mondta lapunknak Hajdú Attila, a magyar STA Travel vezetője.