Ezeket az attrakciókat levehetjük a listánkról 2024-ben

Forrás: turizmus.com

 2024. január 15. 12:53

Néhány világhírű nevezetességet hiába keresünk fel ebben az évben, vagy legalábbis annak egy részében.

1. Pergamon Múzeum, Berlin

A látogatók tavaly október 22-én még vethettek egy utolsó pillantást az Istár-kapura és a babiloni felvonulási útra, utána jó pár évre bezárt a berlini Múzeum-szigeten található létesítmény. Egy részét 2027-ben nyitják újra, de teljes egészében csak 2037-től lesz látogatható az épület. A zárvatartás alatt időszaki kiállításokon csodálhatjuk majd meg a múzeum néhány darabját.

A teljes Pergamon Múzeum csak 2037-től lesz újra látogatható

Fotó: 123rf.com

2. Pompidou Központ, Párizs

Az 1977-ben megnyílt művészeti és kulturális központot évente több mint hárommillió turista keresi fel. Ennek egy időre vége lesz az év második felében, a létesítmény ugyanis a francia fővárosban július 26. és augusztus 11. között megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékok után felújítás céljából bezár.

Az öt évig tartó, 260 millió euróba kerülő munkálatok alatt többek között megújul a homlokzat, az épületet azbesztmentesítik, és az energiahatékonyságot is javítják.

 

3. Az operaház fantomja című előadás, New York

Andrew Lloyd Webber híres musicale 35 éven át volt látható a Broadway-n, ez volt itt a leghosszabb ideig futó show, amelyet mintegy húszmillióan láttak, és összesen 1,3 milliárd eurónyi bevételt hozott.

Sajnos azonban egyszer minden véget ér: az utolsó, 13 981. előadást tavaly április 17-én tartották a Majestic Theatre-ben, telt ház előtt.

A szomját oltó elefántra hasonlító szikla múlt hónapban a vízbe zuhant

Fotó: New Taipei Ruifang District Office

4. Elefánt-szikla, Tajvan

A sziget északkeleti partjainál elhelyezkedő, szomját oltó elefántra hasonlító sziklát sajnos már soha többé nem láthatjuk, mivel tavaly december 15-én összeomlott, és a vízbe zuhant. A turisták tömegeit vonzó látványosság az erózióveszély miatt már 2010 óta le volt zárva, és csak messziről lehetett megcsodálni.

 

5. Splash Mountain csúszdák, Florida és Kalifornia

A kaliforniai Disneylandben és a floridai Disney Worldben 30 éven át száguldhattak lefelé a látogatók fából készült csónakjaikon, 45 fokos szögben a Splash Mountain vízi csúszdákon. Ennek azonban tavaly január óta vége. Az ok: a játékokban az 1946-ban készült – és újabban rasszistának minősített –, Rémusz bácsi meséi című film karakterei voltak láthatók.

A csúszdák nemsokára újra üzemelnek majd, miután újjászületnek a Disney A hercegnő és a béka című filmjének alakjaival.

 

6. Leonardo da Vinci szőlőbirtoka, Milánó

Egy milliárdos jóindulatától függ, hogy ez a látványosság újra meg lesz-e nyitva a nagyközönség előtt. A milánói Santa Maria delle Grazie templommal szemben található ültetvényt a 15. század végén kapta ajándékba a festő (Az utolsó vacsora című festmény a kolostor ebédlőjét díszíti). A birtok 2022 decemberében került a francia milliárdos tulajdonába, aki kilenc hónappal később lezárta azt a nyilvánosság előtt.

Leonardo szőlőskertje jelenleg el van zárva a látogatók elől

Fotó: 123rf.com

7. Park Hyatt Tokyo

Az ötcsillagos luxusszálloda, amelyből grandiózus kilátás nyílik a gigantikus metropoliszra, az Elveszett jelentés (Lost in Translation) című film nyomán vált világhírűvé: a Bill Murray által játszott Bob Harris a szálloda 52. emeletén lévő bárban issza a whiskey-jét, amikor találkozik a Scarlett Johansson alakította Charlotte-tal.

A 30 éve megnyílt szálloda 2024. május 7-én felújítás miatt egyelőre bezár, a nyitást 2025 második negyedévében tervezik.

 

8. Star Wars: Galactic Starcruiser, Orlando, Florida

A megrögzött Star Wars-rajongók 2022 márciusától egy szerepjáték keretében két éjszakás űrutazásra indulhattak a Walt Disney World Resortban található szállodában, az élményt fénykardozás, jelmezbe öltözés és a világűrre nyíló kilátás tette teljessé. Tavaly szeptemberben azonban örökre bezárt a szálloda, a kétszemélyes kabinért elkért, több mint 4300 eurónak megfelelő összeg ugyanis nem volt elegendő ahhoz, hogy jövedelmező legyen – írja a Reisereporter a CNN gyűjtése alapján.