Kezdődik a Mexikói úti P+R parkolóházak tervezése

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 10. 13:39

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid legújabb Facebook-bejegyzésében arról számol be, hogy megkötötték a szerződést, kezdődhet a Mexikói úti P+R parkolóházak tervezése.

A Budapest Fejlesztési Központ által kiírt közbeszerzés nyertese a KÖZTI Zrt. A Köztinek összetett tervezési programot kell végigvinnie a koncepciótervtől egészen az építéshez szükséges engedélyek beszerzésééig és a kiviteli tervekig.

A tervezési munka nettó 624 millió forint értékben 2023 nyaráig tart, a projektet teljes egészében a Kormány döntése szerint a központi költségvetés finanszírozza. A tervezési munkát a BFK a Kormány és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntései alapján végzi, Fürjes Balázs államtitkár irányítása mellett.

A feladat az elsősorban az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen legalább 1500 férőhelyes új P+R-parkolóházak tervezése az M3 autópálya-bevezető – Hungária gyűrű – Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál – írja bejegyzésében Vitézy Dávid.

P+R-parkolóházak nemcsak a Városligeten, a Kós Károly sétányon át a belvárosba irányuló átmenőforgalmat csökkenthetik, hanem a célforgalmat is, vagyis a Városliget intézményeibe igyekvők is parkolhatnak majd itt

Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

A külső kerületekből és az észak-pesti elővárosokból érkezők így sokkal könnyebben válthatnak majd az autóról kisföldalattira, villamosra vagy trolibuszra, sőt a jövőben akár vasútra is.

A parkolóházak az utolsó bástyát jelentik majd a jelenleg még a Ligetbe és a Ligeten át a belvárosba tartó autóforgalom mérséklésére azzal, hogy jó lehetőséget adnak az autósoknak arra, hogy átüljenek a közösségi közlekedésre – emeli ki a vezérigazgató.

A Városliget északi határán létesülő Mexikói úti P+R-parkolóházak ugyanakkor nemcsak a Városligeten, a Kós Károly sétányon át a belvárosba irányuló átmenőforgalmat csökkenthetik, hanem a célforgalmat is, vagyis a Városliget intézményeibe, például az Állatkertbe igyekvők is parkolhatnak itt. (Vagy a park másik, déli oldalán megnyílt Múzeum mélygarázsban.)

A Liget autómentesítése ugyanis a parkolás megszüntetését is jelenti a fák között.

A két funkció szerencsésen ki tudja egészíteni egymást, a parkolóházakban hétköznap elsősorban az ingázók, hétvégén, nagyobb rendezvények idején a Városligetbe látogatók hagyhatják majd az autóikat – mutat rá Vitézy.