Kerékpáros központ nyílt Kapolcson

Forrás: turizmus.com

 2023. május 11. 15:41

A kapolcsi MűvészVölgy Kúria épületegyüttesének többéves fejlesztése zárult le 2023 májusában, melynek részeként a BalatonBike365 és a Balaton Bike Tour együttműködésében új biciklis központot adtak át Kapolcson.

Ezzel mostantól a biciklizés szerelmesei egy csomópontból, egyszerűbben fedezhetik fel a Dél-Bakonyt és a Balaton-felvidéket. Az új kerékpáros központban kölcsönző, vezetett túrák és biciklis információközpont is segíti a tekerni vágyókat. A szolgáltató központ átadóján jelentette be az OXO csoporthoz tartozó településfejlesztési cég a Kapolcshoz kötődő további fejlesztési terveit, illetve az MTÜ a Kajla a Balaton körül kerékpáros programot is.

A MűvészVölgy Kúria Kapolcs kulturális és turisztikai központja, amely komplex, négyéves beruházás eredményeként nyerte el a mai formáját. Az önkormányzati tulajdonú épületegyüttes teljes felújítása mellett a fejlesztők magánberuházásának keretében Kapolcs települése egy ikonikus, a HelloWood által egyedileg erre a helyszínre tervezett faszerkezetes színházzal is gazdagodott.

Az egyebek mellett a Kisfaludy Program és a Magyar Falu Program által is résztámogatott komplex beruházás lezárultával pedig, az utolsó ütemben elkészült új oldalépületbe költözött a BalatonBike365 kerékpáros szolgáltató központja, amely a jövőben a bicikliseknek is fontos kiindulópont lehet. Az új BalatonBike365 Port a „Bakony kapuja” szerepét fogja betölteni a kerékpáros úthálózatban, mely prémium kerékpárokkal, európai szintű szolgáltatásokkal várja a térséget kerékpárral felfedezni vágyó vendégeket. A központban a jövőben a kölcsönzés és útvonaltippek, valamint a biciklis információnyújtás mellett szervezett túrákra is lehet majd jelentkezni.

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a Balaton környékén a kerékpározás, a biciklisek már nem csak a Balatoni Bringakört teljesítik, de szívesen fedeznek fel más útvonalakat is kétkerékre pattanva. Kapolcs környéke is számos biciklis túraútvonalat rejt. A MűvészVölgy Kúria új épülete – Balatonfüred, Balatonföldvár és Keszthely után -, immáron a negyedik BalatonBike365 kerékpáros szolgáltató pont, amely egész évben várja a kerékpárosokat.

kapolcs_kerekparpont

A MűvészVölgy Kúria új épülete, Balatonfüred, Balatonföldvár és Keszthely után a negyedik egész éves BalatonBike365 kerékpáros szolgáltató pont

Fotó: Művészvölgy Kúria

A MűvészVölgy Kúriában tartott megnyitón jelen volt Oszkó Péter, a beruházást végrehajtó OXO csoport alapító tulajdonosa, Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Márvány Péter, Kapolcs község polgármestere és Miklós István, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingigazgatója is. Utóbbi a megnyitón jelentette be a Kajla a Balaton körül programot, amelyben a BalatonBike 365 segítségével igyekeznek a Balatonra csábítani a családokat kerékpározni egész évben. A Kajla útlevelek kifejezetten alsó tagozatos diákok számára készülnek és országszerte több mint 500 helyszínen gyűjthetik bele a gyerekek a pecsétet, de felmutatásukkal kedvezményt is lehet kapni, mostantól pedig speciális bringás pecsétekkel is gazdagodhatnak az útlevelek.

Ennek megfelelően a BalatonBike365 túrái közül kiválasztották 10 olyan útvonalat, amely az egész család számára – akár 5-6 éves kisgyerekekkel is – könnyen teljesíthető, szórakoztató, biztonságos és tartalmas kikapcsolódást jelent. A Kajla bringakörök mentén speciális bringás pecsétet gyűjthetnek a kicsik Kajla útleveleikbe, vagy a projekt keretén belül készülő kiadványokba, amelyek mostantól országosan elérhetők a Tourinform irodákban. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal közösen a korábbi budapesti és veszprémi kalandok nyomán elkészültek Kajla balatoni nyomozós kalandjai is, amely a déli partot igyekszik megismertetni a gyerekekkel. A Kajla országos kampányának célja, hogy minél többen utazzanak a Balatonhoz biciklizni vagy kirándulni a nyári szezonon kívül is.

kapolcs_kerekparpont

Az ünnepélyes megnyitó után a vendégek egy e-bike túrával avathatták fel az új kerékpáros központot és ismerhették meg Kapolcs környékét

Fotó: Művészvölgy Kúria

Oszkó Péter a megnyitó során a megvalósított beruházás bemutatásán túl ismertette cégcsoportja további, Kapolcsot érintő kezdeményezéseit is. Ezek várható célja egyrészről a település támogatása a közterületek további sikeres rehabilitációjára és fejlesztésére irányuló beruházásokban. Másrészről cél, hogy a Művészetek Völgye Fesztivállal több mint három évtizede termékeny szimbiózisban élő Kapolcs a fesztivál 10 napján kívül is képes legyen turisztikai és kulturális élményeket nyújtani a környékbelieknek és az oda látogatóknak. Ezért a frissen átadott MűvészVölgy Kúria már eleve gazdag élménykínálata mellett a jövőben az egész éves turizmust kiszolgálni képes minőségi szálláshelyfejlesztést és az ahhoz, illetve az eddigi fejlesztésekhez kapcsolódó minőségi vendéglátást szolgáló beruházásokat is igyekeznek majd támogatni, illetve akár önállóan is végrehajtani.

Az ünnepélyes megnyitó után a vendégek egy e-bike túrával avathatták fel az új kerékpáros központot és ismerhették meg Kapolcs környékét. Ezen a napon minden a biciklizésről szól Kapolcson, ugyanis délután a 45. Tour de Hongrie mezőnye is áthalad a településen, a nap zárásaként pedig a MűvészVölgy Kúriában és a kapolcsi katolikus templomban rendezett koncertekkel várták a nagyérdeműt.