Bill Gates szerint az üzleti turizmus fele megy a levesbe

Forrás: turizmus.com

 2020. november 24. 14:39

Bill Gates szerint minden második üzleti utazás el fog tűnni a járvány következtében.

A Microsoft alapítója szerint az irodában munkával eltöltött idő pedig 30%-kal fog csökkenni szintén a járvány hatására – hangzott el a New York Times által szervezett konferencián.

 

Bill Gates részben személyes tapasztalatok alapján vonta le azt a következtetést, hogy az üzleti célú utazások helyét átvette a technológia: a Teams videókonferencia-platform aktív napi felhasználóinak száma fél év alatt megnégyszereződött: a 2020 márciusi 32 millióról mára 115 millió fölé emelkedett.

A corporatetravelcommunity.com cikke szerint ugyanakkor nem biztos, hogy Gates-nek igaza lesz hosszú távon, mivel jelenleg nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mekkora hatással lesz évek múlva az üzleti utaztatásra a járvány.

A cikk szerint ugyan vitathatatlan a technológia előretörése, ugyanakkor egyre többet lehet hallani arról, hogy sokan belefáradnak a videókonferenciákba, és vannak üzleti utazók, akik alig várják már, hogy újra útra kelhessenek.

Gates szerint azonban „bejárunk majd az irodába, és elmegyünk üzleti utakra is, de sokkal ritkábban, mint korábban". Bár szerinte nem minden cég fogja preferálni az otthoni munkavégzést, általánosságban szinte mindenhol lesz erre valamennyi lehetőség.

Gates kijelentései összecsengenek egy idén októberben megjelent Bank of America-jelentéssel, amely szerint az üzleti turizmus 2023 vége vagy 2024 előtt nem fog helyreállni.

Az elemzés szerint a cégeknek a 75%-a készül arra, hogy 2021 közepére visszaáll a megszokott irodai munkavégzés, az üzleti utazók 83%-a pedig azt várja, hogy jövőre már egyszer-egyszer útnak indulhat. Az előrejelzés azonban továbbra is bizonytalan, a megkérdezett szállodások, légitársaságok és utazási irodák vezetői például nem várnak gyors fellendülést.

Ha Gates jóslatai közép- és hosszú távon is igaznak bizonyulnak, akkor az egész légi közlekedési iparág strukturális változását vonhatja maga után, hiszen számos szállító számára az üzleti utazók jelentik a legfontosabb célközönséget. Ha ez így lesz, azt nem csak a hagyományos légitársaságok fogják megérezni, hanem a fapadosok is, mivel a prémium bevételek jelentős részét ők is az üzleti utazóktól tudták realizálni.

Az United Airlines vezérigazgatója, Scott Kirby szerint az üzleti célú kereslet legkorábban 2021 végétől, 2022 elejétől növekedhet meg újra 2024-re állhat be újra a megszokott szintre. Kirby korábban azt nyilatkozta, hogy az United számára az üzleti utasforgalom volt is és lesz is a legfontosabb, és arra törekednek, hogy a járvány után a világ első számú üzleti légitársasága legyen a United.

A légitársaság vezetőjének meglátása szerint a környezeti tudatosság meghatározó lesz az újraindulás során.

„A legnagyobb céges utazók, a nagy tanácsadócégek, gyógyszergyárak, bankok és technológiai vállalatok egyre jobban odafigyelnek a környezetünkre, és előnyben részesítenek olyan légitársaságokat, amelyek ugyanígy tesznek."

Az United ezért most azon dolgozik, hogyan tudná a működését fokozatosan karbonsemlegessé tenni, ezáltal jelentősen megkülönböztetné magát a versenytársaktól.