Bírósághoz fordul a Ryanair az állami támogatások miatt

Forrás: turizmus.com

 2020. május 04. 12:32

Az Európai Bírósághoz fordul az ír fapados, miután az európai kormányok összesen 30 milliárd eurós támogatást adnak a nehéz helyzetbe került nemzeti légitársaságaiknak.

A Ryanair legfrissebb, május elsején kiadott közleménye szerint az április, május, júniusi hónapok során az eredetileg tervezett járataiknak csupán az 1%-a fog repülni, így az utasszám nem éri el majd a 150 ezer főt, az eredetileg erre a negyedévre tervezett 42,4 millió helyett.

A légitársaságnál a forgalom lassú fellendülésére számítanak a következő, júliustól szeptemberi tartó negyedév során, ebben az időszakban sem fogja meghaladni ugyanakkor az összesített utasszám a korábban tervezett forgalom 50%-át.

A 2021. március végéig tartó idei pénzügyi évben kevesebb mint 100 millió utasra számítanak, ami több mint 35%-kal elmarad az eredetileg tervezett 154 milliótól.

Borúlátó a légitársaság

Fotó: Ryanair

A közleményben azt is leírják, hogy álláspontjuk szerint kemény árháború várható a piacon, mivel a forgalom fellendítését ezzel próbálják majd elérni az európai légitársaságok, amelyek jelentős része komoly állami támogatással, esetleg államosítással tudja csak átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Az alacsony árakhoz agresszív reptéri ösztönzőrendszer is szükséges, hogy az utasok újra útnak induljanak. A Ryanair ezért azt kéri az európai kormányoktól, hogy ne a nemzeti légitársaságokat támogassák állami segélyekkel, hanem a különféle reptéri és utasokat terhelő adókat csökkentsék.

2020. május 1-ig bejelentett állami támogatások

Lufthansa Group

€12.4 milliárd

AF-KLM Group

€10.1 milliárd

TUI Group

€  1.8 milliárd

Alitalia

€  1.7 milliárd

SAS

€  0.8 milliárd

Finnair

€  0.7 milliárd

Norwegian

€  0.3 milliárd

Forrás: Ryanair

A Ryanair szerint az a több mint 30 milliárd euró, amelyet a különböző európai kormányok a nemzeti légitársaságaiknak juttatnak, az Európai Unió szabályainak megsértését jelenti és több évre torzítani fogja a piaci viszonyokat. Az állami támogatások birtokában az olyan nagy európai légitársaságok, mint a Lufthansa, az Air France-KLM vagy az Alitalia képesek lesznek önköltségi ár alatt értékesíteni az ülőhelyeket, miközben a Ryanair és más jól működtetett légitársaságok nem kérnek és nem is fogadnának el állami támogatást – áll a közleményben.

A Ryanair a légitársaságok állami támogatása miatt az Európai Unió bíróságaihoz fordul a tisztességes piaci verseny biztosítása érdekében. Mint írják, egyértelműen a versenyszabályok megsértésének tekinthető az a franciaországi gyakorlat, miszerint a „francia" légitársaságok számára a kormány visszatéríti az eltörölt vagy csökkentett reptéri illeték összegét, míg ugyanaz a támogatás nem vonatkozik a külföldi légitársaságokra.

Összességében legkorábban 2022 nyarára várja azt a légitársaság, hogy a forgalma eléri a 2019-es szintet. Ezzel összhangban további 3000 dolgozójától válik meg a cég, és több európai bázisrepülőterét is bezárja, a megmaradó alkalmazottak pedig 20%-os fizetéscsökkentésre számíthatnak