Bírságot kaphatnak a rossz IT-rendszerek az Egyesült Királyságban

Forrás: Travel Weekly

 2017. augusztus 08. 16:27

A brit kormány szándékai szerint a légitársaságokra és más szolgáltatókra hatalmas bírság várna a számítógépes problémák és az IT-rendszerek meghibásodása esetén – írja a Travelweekly.
Az Egyesült Királyság miniszterei persze nem csupán a légi cégeket szankcionálnák, hanem az egyéb közlekedési, energia és egészségügyi szolgáltatókat is, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek az IT-rendszerek fejlesztése érdekében. A javaslat szerint a cégek, amelyek nem képesek megvédeni számítógépes rendszereiket az összeomlástól és a kibertámadásoktól, akár 17 millió fontnyi vagy globális bevételeik 4%-ára rúgó büntetésre számíthatnának.

Matthew Hancock, a digitális ügyekért felelős miniszter szerint ugyanis az ilyen támadások komoly kárt okoznak az Egyesült Királyság gazdaságának, gátolják a gazdasági tevékenységeket és aláaknázzák a bizalmat vagy egyenesen pénzügyi veszteségekhez vezetnek. Ráadásul az információs rendszereket érő támadások gyakorisága emelkedik, amire példaként hozta fel a nemrégiben felbukkant WannaCry vírust, az amerikai vízszolgáltatókat tavaly ért támadást vagy éppen a 2015-ös, Ukrajna energiahálózatát megcélzó támadást. Éppen ezért fontos az egyesült királyságbeli információs rendszerek biztonságának javítása, különös tekintettel a létfontosságú szolgáltatásokra, amelyek leállása komolyan érintené az ország gazdaságát és lakosait,

A British Airways nemrég hozta nyilvánosságra, hogy a május IT- összeomlás, amely hatalmas káoszhoz vezetett, összességében 80 millió fontos kárt okozott a légitársaságnak.

A National Cyber Security Centre üdvözölte a konzultációt, és egyetértett azzal, hogy számos cég informatikai rendszere fejlesztésre szorul.