Bizalmatlansági indítvány a IATA ellen

Forrás: turizmus.com

 2019. május 27. 09:03

Az Európai Utazási Irodai Szervezetek Szövetsége (ECTAA) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) ellen, mert az szerinte visszaél erőfölényével.

Május 24-én az Európai Utazási Irodai Szervezetek Szövetsége panaszt nyújtott be a IATA ellen az európai versenyhivatalnál az EU versenyjogi szabályai 101. és 102. cikkének megsértése miatt. Ezt a lépést többéves, a IATA-val folytatott sikertelen egyeztetés előzte meg, amely tárgyalássorozat az értékesítés korszerűsítésére és kiegyensúlyozottabbá tételére irányult – közölte az ECTAA.

Az utazási irodák és a légitársaságok közötti kereskedelmi kapcsolat az utóbbi években megváltozott, túllépett a korábbi megbízó-ügynök erőviszonyokon. A légitársaságok az utazási irodákkal közvetlen versenyben állnak a repülőjegyek értékesítése terén, a korábbi, klasszikus, megrendelésen alapuló díjazásos gyakorlattal szemben.

Az azonban nem változott, hogy a légitársaságok nagyon szigorú, egyoldalú és aránytalan szerződéses korlátozásokkal szabályozzák a jegyértékesítést a IATA PAP (utazásszervezési) programján keresztül. Ez a program még mindig teljes mértékben a hagyományos megbízó-ügynök elvekre épül. A repülőjegy-értékesítési megállapodás, amelyet minden IATA akkreditált ügynöknek alá kell írnia, 40 évvel ezelőtt készült, és már nincs összhangban a mostani gazdasági környezettel – szögezi le az ECTAA közleménye.

Az ECTAA mindig törekedett az egyenlő versenyfeltételek megteremtésére az összes értékesítési csatornát illetően, annak érdekében, hogy védje mind a fogyasztók, mind a vállalkozások érdekeit.  Ám minden kísérletét, ami az értékesítési modell modernizálására, frissítésére irányult, rendszeresen elutasították.

A IATA ügynöki szerződése 40 évvel ezelőtt készült, és már nincs összhangban a mostani gazdasági környezettel

Fotó: pixabay

Számos kulcsfontosságú témát határoztak most meg a PAP-pal kapcsolatban, amely az ECTAA véleménye szerint korlátozza a versenyt a repülőjegy-forgalmazás piacán. Ezek nemcsak önmagukban álló ügyeknek tekinthetők. A probléma inkább az, hogy a PAP a versengést korlátozó domináns rendszerként működik.

Míg a PAP közvetlen és költséges hatást gyakorol az utazási irodák kereskedelmi gyakorlatára és pénzügyi helyzetére, valamint a közvetett jegyértékesítésre, addig az utazási irodáknak nincs beleszólási joguk a döntéshozatal folyamatába, és a szabályok megállapításakor nem tudnak hatást gyakorolni a döntéshozókra. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a PAP irányító testülete csak a légitársaságok képviselőiből áll, akik egyoldalúan döntenek a szabályokról – mutatott rá az ECTAA.

A közelmúltban jelentős változások történtek a programban, az ún. újgenerációs ISS-ben. Egyebek mellett bevezették az ügynökök értékesítési korlátozását, ami arra kényszerítette a kereskedőket, hogy bizonyos értékhatár elérése után előzetesen finanszírozzák az eladást.

A módosítások kiterjedtek a magasabb és gyakrabban nyújtott pénzügyi támogatási garanciákra is.

A repülőjegyek közvetett értékesítését nagymértékben veszélyezteti az IATA erőfölénnyel való visszaélése. Ugyanakkor a fogyasztóknak nagy szükségük lenne arra, hogy segítséget kaphassanak a jegyajánlatok dzsungelében, beleértve a növekvő számú kiegészítő szolgáltatást is – hangsúlyozta Pawel Niewiadomski, az ECTAA elnöke.

Az ECTAA felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot, ugyanis a IATA utazásszervezési programja, a PAP megsértette az európai uniós versenyszabályokat.

Kapcsolódó cikkek